Posebna ponuda jela i slastica još vas uvijek čeka u karlovačkim restoranima i slastičarnicama, a za one koji u okusima slastica više vole uživati u vlastitom domu, tu je i recept za posebnu jesensku tortu.
Jesenski dani već nam opasno bježe i treba iskoristiti svaki dan ovog divnog godišnjeg doba koje nam, između svih drugih ljepota, donosi i – kestene. I ono još važnije, donosi nam niz raznolikih slastica s kestenima koje možete isprobati u karlovačkim restoranima i slastičarnicama.
Kako kaže gastro bloger i suradnik Turističke zajednice grada Karlovca Hrvoje Stojanov s bloga Opet gladni, kod pripreme slastica s kestenima važno je da kesten kao glavna namirnica svojim okusom prevladava u samom desertu. Stoga, unatoč tomu što priprema domaćeg kesten pirea zahtijeva dosta vremena i truda, Hrvoje preporučuje da se upustite u ovu „avanturu“.
Baš kao i kod pripreme vodenjaka, i za pripremu ove torte dobro će vam doći društvo najbližih jer je i ovaj put potrebno očistiti kestene.
Naravno, vrijeme za čišćenje možete iskoristiti i za istraživanje poznate karlovačke Zvijezde ili za šetnju po ulicama ovog grada pa na gotovu slasticu navratiti u jedan od karlovačkih ugostiteljskih objekata s posebnom jesenskom ponudom od kestena.
Ako se ipak odlučite na pripremu torte, javite nam se svoje dojmove.
Jesenska torta s kestenima
Sastojci
Podloga
- 400 g petit keksa
- 2 jogurta (360 ml)
- 3 žlice šećera
- 4 žličice kakaa
Kesten pire
- 250 g kuhanih i oguljenih kestena
- 2 ½ žlice meda (ja koristim bagremov)
- 4 žličice ruma
- 1 ½ žličica arome vanilije
Krema od kestena
- 250 g kesten pirea
- 20 g želatine fix
- aroma vanilije
- 300 ml vrhnja za šlag
- + 200 ml za gornji sloj torte
Priprema
Podloga
Ugrubo usitnite kekse, dodajte jogurt i izmiješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte šećer, kakao i sjedinite. Smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa (26 cm).
Kesten pire
Kestene zarežite i kuhajte 30-45 minuta, vruće izvadite iz lonca i ogulite. U drugom lončiću zakuhajte malo vode sa šećerom kako biste dobili sirup. Maknite s vatre te dodajte vaniliju i rum.
Izblendajte kestene, dodajte med, rum, vaniliju i postepeno dodajte ohlađeni sirup do željene gustoće. Kesten pire ne smije biti niti pregust niti prerijedak.
Krema od kestena
Kesten pireu dodajte želatinu u prahu i izmiješajte. Izradite šlag, dodajte ga u kesten pire i smiksajte.
Podlogu premažite kremom od kestena i ukrasite s ostatkom šlaga.
U suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca
Fotografije: Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvoje Stojanov