Da vijenac ne mora nužno biti vezan samo za božićno vrijeme dokazuje i ovaj recept za vijenac s Nutellom koji nam je poslala Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 600 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 10 g suhog kvasca
- malo soli
- 1 jaje
- 300 ml mlijeka
- 80 g maslaca
Nadjev
- Nutella
- mljeveni orasi
Premaz
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
- šećerne kuglice
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Promiješati sve suhe sastojke pa dodati tekuće. Miješati (spiralnim nastavkom miksera) dok se dobro ne poveže i ne krene odvajati od posude.
Prekriti krpom i pustiti da se udvostruči. Premiješati pa još jednom dignuti.
Razvaljati u deblji krug veličine pećnice, u sredini prerezati na 8 dijelova, ali rub ostaviti neprerezan, napraviti male udubine i u njih staviti nadjev. Presavinuti trokutima iz sredine, premazati umućenim žumanjkom s mlijekom, posipati šećernim kuglicama i pustiti da se digne dok se grije pećnica.
Peći na 170°C oko 40 minuta (nakon 15 minuta prekriti aluminijskom folijom da ne izgori odozgo).
Pečeno i lagano ohlađeno posipati šećerom u prahu.
Napomena
Svi sastojci za tijesto moraju biti topli, maslac otopljen, ali ne vruć. Sve raditi na toplome, bez propuha.
U žurbi i nedostatku vremena, proces dizanja ubrzati tako da se zdjela s tijestom pokriveno krpom stavi u pećnicu na 50°C.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić