Ljubav prema Istri i njezinim tradicionalnim okusima potaknula je slastičarku Ivanu Horaček na osmišljavanje posebnog deserta – za naš portal otkriva kako je nastao slatki kažun.
Svatko tko je barem jednom posjetio Istru, zasigurno je tijekom vožnje vidio barem jedan kažun – tradicionalnu istarsku poljsku kućicu građenu od kamena, koja je nekoć služila kao mjesto za odlaganje poljoprivrednog alata i kao zaklon u slučaju nevremena. Upravo činjenica da su ove nastambe karakteristične za Istru te da su na neki način njezin prepoznatljivi simbol, potaknula je Ivanu Horaček na to da napravi slasticu posvećenu kažunu.
O tomu kako je tekao proces, ispričala nam je sama Ivana: „Kako dosta radim monoporcije, htjela sam napraviti neki desert koji će promovirati Istru – i tu je došao Slatki Kažun!“
Cjelokupni proces izrade trajao je četiri mjeseca – dva su bila posvećena izradi kalupa, a dva razvoju okusa i degustaciji u kojoj su prvi uživali Ivanini prijatelji i obitelj.
„Prvi korak je bio napraviti/izraditi kalup u obliku Kažuna. I to sam uspjela zahvaljujući tehnologiji i 3D printanju. Nakon forme je slijedio sadržaj, pa sam krenula s testiranjem okusa.“
S gotovim kalupom, došlo je vrijeme za igru s okusima, a pomalo iznenađujuće, Ivana je odlučila da se među okusima neće naći ni maslinovo ulje, ni tartufi ni lavanda – evo i zašto: „Kako je prva asocijacija na Istru maslinovo ulje, tartufi, lavanda – to sam odmah izbacila! Htjela sam stvoriti one jednostavne, rustikalne okuse, nešto što bi bilo pored tebe da ležiš u hladu pored Kažuna. I tako su mi pali na pamet bademi i smokva. Kako je koza simbol Istre, ubacila sam i karamelu od kozjeg mlijeka. Sve zajedno je ‘zapakirano’ u mousse od bijele čokolade i jogurta.“ – kaže Ivana, pa zaključuje: „Nadam se da sam uspjela u kreiranju autentičnih okusa jer je Istra to zaslužila „
Ovaj jedinstveni desert još će neko vrijeme ostati rezerviran samo za Ivanin najuži krug, no čim bude dostupan široj javnosti, naši čitatelji će prvi saznati.
Fotografija: Ivana Horaček