U nedjelju ćete imati priliku vidjeti kako se rade istrijanske pince, a mi vam danas donosimo recept koji je s nama podijelila Kristina Radetić Bertetić i to u izvornom obliku, ali i preveden na strandardni jezik.
Špiježa
- 1 kilo muoki
- 4 deka feci
- 2 jaja
- 4 deca mljakega mlijeka
- 1 dec masti /rastopljene/
- 20 deki cukera
- 8 deki maslaca /rastopljenega/
- 1 vanilin cuker
- šćapac soli
- rakiji i ruma po želje
- suhega gruojza po želje
- naribana kora od limuona i naranči /za aromo/
Kako prontat štabelo pinco?
Va posudo ili na dasko stavit muoko, va srijed storit jeno škuljo va kojsto se stavi zmrvljeno feco, cukera i 1 dec mljakega mlijeka, zmiješat i puštit da se feca nadigne.
Va druge posode ili direto na daske trijeba zmiješat to drugo špiježo, pak sve skupa zmiješat z muokon. Tijesto ne smije bit preveć trdo umiješeno.
Puštit na teplen meste da se tijesto skisa, otprilike jeno uro.
Nakon uri vremena, tijesto trijeba premijestit i storit od njega jeno baloto. Po vrhe prerezat na fuormo križa, namazat žutanjkon od jaja i jopet puštit da se diže puol uri.
Peć jeno uro va pećnice na 180’C ili na ugnjišće – vrijeme pečenja ovisi o ugnju/vatri/.
Pečeno premazat z maslacon i posipat z cukeron.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 40 g kvasca
- 2 jaja
- 4 dcl mlakog mlijeka
- 1 dcl rastopljene masti
- 200 g šećera
- 80 g rastopljenog maslaca
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- rakije i ruma po želji
- suhog grožđa po želji
- naribana kora limuna i naranče za aromu
Priprema
U posudu ili na dasku staviti brašno, na sredini napraviti rupu u koju ćete staviti smrvljeni kvasac, šećer i decilitar mlakog mlijeka. Pomiješati i pustiti da se tijesto digne.
U drugoj posudi ili na dasci potrebno je pomiješati ostatak namirnica pa onda sve zajedno zamijesiti s brašnom. Tijesto ne smije biti previše tvrdo! Pustite na toplom mjestu da odstoji otprilike sat vremena.
Nakon toga, tijesto treba premijesiti te oblikovati kuglu. Na vrhu prerezati u formu križa, namazati žumanjkom te ponovno pustiti da odstoji pola sata.
Pinca se peće sat vremena u pećnici na 180°C ili na ognjištu u črepnji (pod pekom). Vrijeme pečenja u tom slučaju ovisi o jačini vatre.
Pečenu pincu premažite maslacem i posipajte šećerom.
Fotografija: Turistička zajednica Općine Žminj