Bogatu čokoladnu tortu u kojoj je spojila okuse lješnjaka, KitKat čokoladica i Nutelle danas nam je pripremila Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
(količina je za jednu koru, za tortu su nam potrebne 4 kore)
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 25 g mlijeka
- 25 g ulja
- 10 g mljevenih tostiranih lješnjaka
- 50 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Ganache
(količina je dovoljna za jedan sloj kreme, nama su potrebna 3 za tortu)
- 100 g čokolade 54% kakaa
- 100 g slatkog vrhnja
- 20 g nasjeckanih KitKat čokoladica
I. krema
- 500 g mascarpone sira
- 500 g slatkog vrhnja
- 400 g Nutelle
- 30 g mljevenih tostiranih lješnjaka
II. krema
(za premazivanje i dekoraciju)
- 6 žumanjaka
- 200 g šećera
- 150 g mlijeka
- 200 g čokolade 54%
- 250 g maslaca
Priprema
Biskvit
Istucite bjelanjak s prstohvatom soli u snijeg. Dodajte žumanjak, šećer i vanilin šećer pa miksajte. Dodajte i mlijeko i ulje pa izmiješajte. Umiješajte mljevene lješnjake. Brašno i prašak za pecivo prosijajte, dodajte smjesi i ručno izmiješajte pomoću špatule. Smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni ili papirom obložen kalup te pecite desetak minuta na 170°C.
S istim sastojcima ponovite postupak još tri puta kako bi dobili 4 kore.
Ganache
Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko čokolade. Ako nemate čokoladu u kapljicama, potrebno ju je malo usitniti kako bi se lakše otopila. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi pa dobro izmiješajte. Možete odjednom napraviti sav ganache ili kao i ja na tri puta kako bi svaki sloj na torti bio podjednak.
I. krema
Izmiješajte mascarpone s Nutellom i mljevenim lješnjacima. Posebno istucite slatko vrhnje pa umiješajte pomoću špatule u kremu s Nutellom.
II. krema
Izmiješajte mlijeko, žumanjke i šećer i kuhajte neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte još minutu. Maknite s izvora topline pa umiješajte čokoladu te miješajte dok se ne otopi. Pustite da se ohladi pa zatim umiješajte maslac.
Slaganje
Tortu sam slagala u kalupu. Na podložak sam nanijela malo kreme kako bi zalijepila prvi biskvit. Na biskvit sam zatim nanijela prvi dio ganachea, razmazala ga te posipala s 20 g nasjeckanih KitKat čokoladica. Preko ganachea sam nanijela trećinu kreme s Nutellom. Zatim ide biskvit, ganache, Kitkat čokoladice, krema s Nutellom, pa još jednom biskvit, ganache, Kitkat čokoladice, krema s Nutellom i na kraju biskvit. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stegne pa je nakon toga omažite čokoladnom kremom. Dio kreme možete ostavite kako bi je ukrasili na vrhu.
Fotografije: Ana Prša