Iako prehrambene smjernice tvrde da maslac treba držati u hladnjaku, blogerica Joelle Mertzel tvrdi kako to nije potrebno te da će maslac na sobnoj temperaturi izdržat i nekoliko tjedana što je potkrijepila laboratorijskim testovima.
Jeste li ikad razmišljali o tomu gdje i kako treba skladištiti maslac? Možda ovo pitanje zvuči suludo, no već se desetljećima vodi rasprava koje je pravo mjesto za pohranu ove namirnice, a blogerica Joelle Mertzel ponovno je uzburkala vatre u ovoj raspravi ustvrdivši kako ga ne treba držati u hladnjaku te da za svoju tvrdnju ima dokaze.
Mertzel je naime svojim pratiteljima postavila ovo pitanje te dobila sasvim podijeljena mišljenja, u omjeru otprilike 50:50. Nakon toga, naručila je laboratorijske testove koji su dokazali da se maslac koji je ostavila na sobnoj temperaturi nije pokvario.
Iako neke smjernice za čuvanje hrane kažu kako maslac može ostati na sobnoj temperaturi najviše tri dana bez da izgubi na kvaliteti, Mertzel tvrdi da ga je ona prije testiranja držala na sobnoj temperaturi čak tri tjedna i da se nije pokvario te da joj je, čuvan na ovaj način, čak bio zgodniji za korištenje.
Kako prenosi thedailymeal.com, iako i većina proizvođača maslaca i Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država preporučuju čuvanje maslaca u hladnjaku, John Bruhn, stručnjak za mliječne proizvode s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, tvrdi kako to možda i nije potrebno budući da maslac sadrži visok udio masnoća, a nizak udio vlage što predstavlja nepovoljan okoliš za razvoj bakterija.
Napominje i kako većina maslaca sadrži i dodanu sol koja spriječava rast bakterija kvarenja.
Prema ovomu ispada da je u redu držati slani maslac izvan hladnjaka dokle god je udaljen od izvora topline, svjetla i zraka, no ukoliko ga se neće upotrijebiti kroz nekoliko dana ili tjedana bolje ga je čuvati u hladnjaku jer tako bolje zadržava svježinu.
No maslac koji nema dodanu sol treba skladištiti u hladnjaku jer je on sklon kvarenju. Ukoliko ipak želite da se maslac lako razmazuje po vašem kruhu možete ostaviti malu količinu van hladnjaka, u hermetički zatvorenoj posudi, podalje od izvora svjetlosti i topline, do najviše tri dana.
Ukoliko ste kupili previše maslaca koji ne planirate tako skoro upotrijebiti, možete ga uskladištiti u zamrzivaču na nekoliko mjeseci.
Izvor: slobodnadalmacija.hr, thedailymeal.com
Fotografija: Canva