Iako slovi kao kolijevka proizvodnje čokolade, Švicarska se uslijed novonastale situacije u prethodnoj godini susrela s padom proizvodnje te prodaje domaćih čokolada.
Po prvi je put, još od 1982., u Švicarskoj zabilježena prosječna godišnja potrošnja čokolade po stanovniku manja od 10 kg.
Prema podacima Udruženja švicarskih proizvođača čokolade Chocosuisse, potrošnja čokolade po stanovniku u Švicarskoj u 2020. iznosila je 9,9 kg čokolade, što je čak 6,9 % manje nego godinu ranije.
Ovaj pad prouzrokovao je gubitke švicarskim proizvođačima čokolade jer je postotak uvoza inozemnih čokolada povećan za 1,8 %, što znači da je ukupan porast uvoza narastao s 41 % na 43 %.
Krivcem za ovu situaciju iz Chocosuissea smatraju protekcionističke mjere koje su potaknule veću prodaju uvoznih čokolada u Švicarskoj.
„Ovaj je trend vođen asimetrijom u graničnoj zaštiti sirovina i prerađenih proizvoda: kao rezultat zaštite granice, određene su sirovine dvostruko skuplje u Švicarskoj nego u inozemstvu“, stoji u izjavi Chocosuissea koju prenosi swissinfo.ch.
Također, švicarskim je proizvođačima situaciju dodatno otežala i pandemija virusa Covid-19 jer je zbog nastale situacije proizvodnja čokolada pala za više od 10 %, na 180.000 tona. Kao posljedica toga izvoz je opao za 11,5 %, na 126.000 tona ,dok je ukupna prodaja čokolade pala za 14,5 % na 1,68 milijardi USD.
Izvor: swissinfo.ch
Fotografija: Unsplash