Slastice s bjelanjkom osobito su osjetljive pa pri izradi treba biti pažljivo – mi vam zato donosimo nekoliko savjeta za uspješnu izradu takvih slastica.
U smjese za kolač snijeg se dodaje zadnji i to tako da se umiješa ili u hladnu ili u vruću smjesu, nikako u mlaku jer prilikom pečenja zbog toga obično splasne. Snijeg u smjesu treba dodavati postepeno jer naglim dodavanjem bjelanjci postaju vodenasti i gube pjenastu strukturu zbog čega sredina tijesta nakon pečenja ostaje vlažna.
Orašaste plodove ili brašno treba postepeno dodavati u smjesu te nakon svakog dodavanja dobro promiješati jer naglim dodavanjem težina sastojaka gnječi snijeg te on postaje tekuć.
Veliki udio šećera u kolačima od tučenih bjelanjaka uzrokuje lako lijepljenje za podlogu stoga ih je uvijek potrebno peći na masnom papiru. Za stopostotnu garanciju da se neće zalijepiti može se papir dodatno namastiti i pobrašniti.
Kolače izrađene od snijega od bjelanjaka nadjevene kremom nije preporučljivo dugo čuvati jer nadjev razmekšava tijesto. Međutim, ukoliko prije punjenja kremom kolače premažete s malo otopljene čokolade, produžit ćete im trajanje.
Kod izrade meringue važno je paziti da se sav šećer otopi prilikom miješanja jer se u protivnom on u pečenju karamelizira. Otopljenost šećera prilikom izrade može se kontrolirati tako da se malo smjese protrlja među prstima. Ukoliko se osjete neotopljeni kristalići pod prstima potrebno je još malo miješati.
Fotografija: Pixabay