Jabuka i cimet jedna su od sigurnih kombinacija okusa, a danas ih je svojim palačinkama dodala Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Palačinke
- 3 jaja
- 300 ml mlijeka
- 300 ml mineralne vode
- 3 žlice ulja
- 300 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- prstohvat soli
Nadjev
- 5 kiselih jabuka
- 30 g maslaca
- 4 žlice smeđeg šećera
- 50 ml vode
- 1 žličica gustina
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica cimeta
- sok od pola limuna
- 2 žlice meda
- oko 80 g rezanih oraha
I još
- ulje (za pečenje)
- cimet (za dekoraciju)
- med (za dekoraciju)
Priprema
Palačinke
Pjenjačom umiješati jaja te dodati mlijeko, mineralnu vodu i ulje. Suhe sastojke umiješati. Smjesu s jajima lagano ulijevati u brašno uz stalno miješanje pjenjačom.
Umiješati da nema grudica i ostaviti najmanje 30 minuta. Stajanjem smjesa postaje gušća te ako je potrebno dodati malo mlijeka.
Palačinke peći na tavi premazanoj masnoćom na srednjoj vatri po 1 – 2 minute sa svake strane.
Nadjev
Jabuke oguliti i narezati na kockice te pržiti na maslacu uz dodatak šećera. U 50 ml vode umiješati gustin i uliti u jabuke. Kuhati nekoliko minuta, dodati aromu vanilije, cimet i sok od limuna. Malo ohladiti i dodati med i rezane orahe.
Slaganje
Palačinke nadjenuti nadjevom od jabuka, uviti, posuti cimetom i preliti medom.
Fotografije: Od slatkoga slađe