Jednu hladnu, burnu subotu ugrijali smo toplom jabukovačom koja nam je cijelu redakciju ispunila neodoljivim mirisima.
Sastojci
- 5 velikih jabuka
- ½ naranče
- 2-3 žlice smeđeg šećera
- nekoliko štapića cimeta (po želji)
- klinčića po želji
- vode
Priprema
Operite jabuke te ih razrežite na četvrtine, očistite od koštica, a zatim svaku četvrtinu podijelite još na pola pa sve stavit u lonac u koji ćete kuhati jabukovaču.
Polovicu naranču očistite od kore i dodajte ju u lonac. Zatim dodajte i preostale sastojke i vodu toliko da voćem većim dijelom bude pokriveno vodom.
Kuhajte na jakoj vatri dok ne uzavre, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata.
Pri kraju kuhanja, izvadite štapiće cimeta pa izgnječite voće vilicom (možete i štapnim mikserom). Gotov sok procijedite kroz cjedilo i ulijte u vrč.
Servirajte toplo uz jedan štapić cimeta.
Napomena
Mi smo ostatak jabukovače čuvali u boci na sobnoj temperaturi te smo prije serviranja ulili u šalicu i ugrijali u mirkovalnoj.
Fotografije: Kate Bošković