Poduzimamo sve najvažnije preventivne mjere zaštite od korona virusa, a one svakako uključuju i pripremu slastica za podizanje atmosfere u kući. Danas nam u prevenciji pomaže Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes sa svojim receptom za jaffa kocke.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 200 ml mlijeka
- 50 g (6 žlica) ulja
- 250 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil
- 2 naranče
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 g margarina
- 3-4 pune žlice pekmeza od marelica
- 65 g šećera u prahu
- polovina izmrvljenog biskvita
Glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 25 g margarina
- 2 žlice ulja
- 1 žlica mlijeka
Priprema
Biskvit
U plastičnoj posudi razbijte jaja, ubacite šećer pa mikserom fino pjenasto izmutite na najvećoj brzini oko 5 minuta, dok se sav šećer ne otopi, a jaja ne pobijele. Trebaju se stvoriti mjehurići na površini prilikom mućenja.
Sada ubacite vaniliju, mlijeko, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo pa još jednom sve dobro izmiješajte mikserom.
Trebat će vam dva lima za pečenje dimenzija 30 × 20 cm. Ako nemate dva, onda ćete peći pojedinačno dva biskvita. Još jedna opcija je da smjesu za biskvit izlijete u jedan veliki lim (približnih dimenzija 40 × 30 cm), pa poslije samo presiječete na dva dijela.
Dakle, ja sam uzela dva lima, jedan sam malo nauljila i pobrašnila (u ovom će biti donja kora kolača), a u drugi sam stavila papir za pečenje (praktičnije je izvaditi biskvit posle pečenja jer ga treba izmrviti za fil).
Da bi mi kore bile iste debljine, žlicom sam mjerila i rasporedila smjesu u oba lima i pekla oba biskvita istovremeno. Biskvit se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-25 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Fil
Za fil uzmite dve naranče i dobro ih operite, točnije istružite.
Sada naranče presijecite na pola, pa obje polovine na četvrtine, provjerite da nema koštica pa ove komadiće naranče ubacite u blender. Dobro ih izblendirajte dok se skroz ne usitne u kašastu masu. Prebacite ovu masu u plastičnu posudu u kojoj ćete mutiti fil.
Isjeckajte jedan biskvit (ili polovinu ako ste pekli u jednom limu) u posudu. Ne moraju biti jako sitni komadići, to će se kasnije i onako sve razići kada izmutite mikserom.
U lončiću otopite čokoladu i margarin pa ulijte u posudu. Dodajte i 3 žlice pekmeza i šećer u prahu pa mikserom sve dobro izmiksajte tako da dobijete čvršći, ali fino maziv fil. Ako vam se učini čvrsto, slobodno dodajte još žlicu pekmeza jer će tako fil postati kremastiji. Sve ovisi o tomu koliko su sočne naranče koje ste koristili. Probajte je li fil dovoljno sladak (opet ovisi o naranči) pa ako treba dodajte još šećera u prahu po ukusu.
Ovim filom premažite biskvit i lijepo poravnajte.
Glazura
Za glazuru ubacite u lončić čokoladu, margarin, ulje i mlijeko pa sve otopite na najmanjoj vatri uz miješanje. Prelijte kolač glazurom i ostavite prvo malo na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak da se kolač ohladi i glazura stegne.
Ohlađen kolač sijecite na kocke željene veličine i uživajte!
Napomena
Savjetujem vam da uzmete jednu novu spužvu za pranje posuđa i njom dobro operete naranče pod mlazom vode i to onom zelenom grubljom stranom spužve. Ovo ne morate raditi ako ne želite, možete i rukama samo dobro oprati, ali što je sigurno, sigurno je. Ipak su to prskane naranče.
Fotografije: Mystic Cakes