Još uvijek nije službeno potvrđena veza između konzumacije jagoda i zaraze hepatitisom kod osoba koje su ih konzumirale, no preporuka je da se zamrznute jagode spomenutih proizvoiđača, kupljene u razdoblju od početka ožujka do kraja travnja ne konzumiraju.
U tijeku je velika istraga afere povezanosti izbijanja hepatitisa A s konzumacijom jagoda u dijelovima SAD-a i Kanade. Prema Food and Drug Administrations nedavna izbijanja hepatitisa A u Kaliforniji, Minnesoti i Kanadi povezana su s markom FreshKampo te organskim jagodama HEB, koje se prodaju u mnogim poznatim trgovačkim lancima.
Do sada je u SAD-u prijavljeno ukupno 17 slučajeva hepatitisa A, od kojih je čak 12 zahtijevalo hospitalizaciju.
Jagode povezane s ovim virusom kupljene su u razdoblju između 5. ožujka i 25. travnja, a prvi slučaj zaraze prijavljen je 28. ožujka.
Iako je jagodama s navedenim datumima istekao rok trajanja, FDA preporučuje svim potrošačima koji su kupili i zamrznuli jagode iz tog vremenskog razdoblja da iste ne konzumiraju, dok se oni koji su takve jagode konzumirali u posljednja dva tjedna trebaju posavjetovati s liječnikom, ukoliko nisu cijepljeni protiv hepatitisa A.
Izvor: bringmethenews.com
Fotografija: Unsplash