Iako se u našim dućanima mnogima najljepše voće može naći već od početka proljeća pa gotovo do sredine ljeta, prava sezona jagoda zapravo je prilično kratka.
Klimatske promjene dovele su do toga da se sezona jagoda malo produžila pa se one prve na tržnicama pojavljuju već u travnju. Ipak, njihova prava sezona traje od svibnja do srpnja i uvodi nas u najtopliji dio godine.
Jagode su, zahvaljujući svom kemijskom sastavu, iznimno zdravo voće. One pomažu u mršavljenju, ublažavaju bol, pomažu u borbi protiv srčanih bolesti i raznih vrsta karcinoma te imaju diuretična i lagano laksativna svojstva. Osim toga, jagode su efikasne u liječenju fizičke i psihičke slabosti, revitaliziraju kožu, osvježavaju ten te sprječavaju nastanak bora i opadanje kose. Njihovom redovitom konzumacijom može se usporiti starenje te poboljšati pamćenje.
Važno je, međutim, napomenuti kako jagode oslobađaju histamine, zbog čega se, kod određenog broja ljudi stvara alergija na ovo voće.
Prilikom kupovine jagoda trebalo bi pripaziti na njihovu veličinu, boju i miris. Kad je u pitanju veličina ploda, preporuča se kupiti jagode male ili srednje veličine jer su one najukusnije, dok prevelike jagode obično nemaju dobar okus. Boja jagoda trebala bi biti nešto tamnija crvena, no pritom treba napomenuti kako ona ne smije biti previše tamna. Miris jagoda trebao bi biti intenzivan i privlačiti kupce na kupnju.
Jagode je potrebno pod blagim mlazom tekuće vode oprati neposredno prije posluživanja. Prije samog ispiranja, potrebno je odstraniti im peteljke. Preporučuje se da se jagode osuše nježnim tapkanjem po kuhinjskom papiru, osobito ako ih se namjerava koristiti u kremama za torte.
Ovo voće moguće je čuvati u hladnjaku najviše dva dana, a pravilno zamrznute, jagode se mogu sačuvati gotovo cijelu godinu.
Inače, jagode se mogu koristiti u pripremi raznih slastica kao što su torte, pite, kreme i sladoledi. Cjelovite su jagode prikladne za izradu torti i pita. Gnječene se također mogu koristiti u izradi pita, a pire od jagoda prikladan je za pripremu krema i sladoleda.
Fotografija: Pixabay