Za one koji su spremni isprobati recepte u kojima su jaja zamijenjena drugim namirnicama, donosimo popis idealnih zamjena.
Da su svim namirnicama skočile cijene već je poznato, no čini se kako jajima cijena raste iz dana u dan. Izrada slastica bez jaja gotovo je nezamisliva, a s obzirom na skok cijena mnogi traže recepte za slastice za koje ne trebaju koristiti jaja.
Kako se ipak za Uskrs ne bi trebali odreći omiljene slastice, u nastavku vam donosimo popis s čime sve možete zamijeniti jaje u receptu.
Voda konzerviranog slanutka
Prva na listi je voda konzerviranog slanutka kojeg mnogi često imaju na policama svoje smočnice. Zamjena se vrši tako da se za 1 jaje koristi 3 žlice vode od slanutka.
Alkoholni ocat i soda
Ukoliko izrađujete muffine bez jaja, sigurno se pitate što će ih potaknuti da se onako lijepo napušu, no tu u zamjenu uskače stari školski trik: alkoholni ocat i soda. Oni stvaraju mjehuriće zraka u vašim pekarskim proizvodima i napuhuju ih.
Kako biste zamijenili jedno jaje trebate iskoristiti 1 žlicu octa te jednu žličicu sode.
Lanene sjemenke
Lanene sjemenke također mogu vrlo dobro zamijeniti jaje u slasticama.
Kada se samelju i pomiješaju s vodom dobije se gusta smjesa koja teksturom nalikuje na jaja.
Kako bi se nadomjestilo jedno jaje treba pomiješati 1 žlicu sitno mljevenih sjemenki lana s 3 žlice vode te sustavno miješati 10 minuta. Osim lanenih, mogu se koristiti i chia sjemenke i to tako da se 15 minuta miješa 1 žlica sjemenki s 1/3 šalice vode.
Jogurt
Jogurt je također izvrsna zamjena za jaje, a osim što odlično povezuje sastojke, dobar je i za osiguravanje vlažnosti vaše slastice. Za zamjenu vam je potrebna 1/4 šalice jogurta.
Mineralna voda
U istom se omjeru za zamjenu može koristiti i mineralna voda, dakle 1/4 šalice mineralne može zamijeniti 1 jaje u vašem receptu.
Gnječeno voće i povrće
Za zamjenu se pored svega navedenog koristi još i gnječeno voće i povrće pa tako možete upotrijebiti ili 1/4 šalice gnječene banane,1/4 šalice pirea od jabuke ili 1/4 šalice gnječene bundeve. Prilikom upotrebe ovih zamjena treba voditi računa o slatkoći slastice te ukoliko je potrebno smanjiti udio šećera u receptu.
Fotografije: Canva