Osvojile su nas fotografije ovog japanskog cheesecake koje je Katarina Paoletić objavila na svom Instagramu pa smo je odmah pitali da s nama podijeli recept.
Sastojci
- 6 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
- 140 g šećera
- prstohvat soli
- 250 g krem sira
- 50 g omekšalog maslaca
- sok ½ limuna
- 100 ml mlijeka
- 60 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
I još
- šećer u prahu
- pekmez ili voćni umak ili svježe voće
Priprema
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte dok ne formiraju meki snijeg. Zatim dodajte šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se ne formira čvrst snijeg.
U posudu stavite sir i maslac pa ih kremasto izmiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući. Umiješajte mlijeko, promiješajte brašno i škrob pa i njih umiješajte u smjesu od sira.
Špatulom nježno umiješajte bjelanjke u sir.
Pećnicu zagrijte na 150°C i zagrijte 1,5 l vode do vrenja.
Kalup za tortu s odvojivim rubom (promjera 22 – 24 cm) obložite pek papirom (i dno i rubove) s unutrašnje strane, a s vanjske strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja.
U tako pripremljen kalup ulijte smjesu za tortu.
Kalup stavite u veći, dublji lim za pečenje, pa sve zajedno u pećnicu, potom u lim natočite kipuću vodu do polovine kalupa.
Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte pećnicu prije.
Pečenu tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite stanicu kalupa i maknite pek papir.
Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz rastopljeni pekmez od šljiva ili neku drugu vrstu, a možete i skuhati neki voćni umak.
Fotografije: Katarina Paoletić