Kombinacija čokolade i kokosa odlično funkcionira u ovom kolaču čiji recept potpisuje Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 150 g šećera
- 100 g kokosa
- 40 g gustina
- ½ vrećice praška za pecivo
Preljev
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Krema
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 600 ml mlijeka
- 1 puding od čokolade (40 g)
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g Milka Noisette čokolade (ili obične mliječne)
- 1 vrećica želatina (10 g)
- 300 ml slatkog vrhnja
I još
- kokos za posipanje kolača
Priprema
Biskvit
Od bjelanjaka i soli umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi.
Potom dodajte prethodno pomiješane suhe sastojke: kokos, gustin i prašak za pecivo. Špatulom lagano miješajte pazeći da snijeg ne splasne, dok se smjesa ne ujednači.
Smjesu rasporedite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje dimenzija 32 × 22 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-25 minuta dok gornja površina biskvita ne dobije zlatnu boju.
Preljev
Biskvit prohladite pa skinite s njega pek papir i potom ga vratite u dublji lim u kojem se pekao. Prelijte ga prokuhanim mlijekom s vanilin šećerom tapkajući biskvit silikonskom četkom.
Krema
Pjenjačom dobro izmiješajte žumanjke sa šećerom, nalijte malo mlijeka i dodajte puding pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu bez grudvica.
Ostatak mlijeka ulijte u lonac, ubacite obje čokolade izlomljene na kocke i zagrijavajte na srednjoj vatri da se čokolade otope u mlijeku.
Napomena: Količinu i vrstu čokolade možete sami odrediti po želji, pa tako npr. možete staviti 100 g tamne i 100 g mliječne čokolade ili samo 200 g tamne čokolade ili svih 300 g tamne i mliječne čokolade kao što sam ja, za što bogatiji ekstra čokoladni ukus. Od vrste i kvalitete čokolade koju koristite, ovisit će i krajnji okus kreme.
U međuvremenu, želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Ukuhajte smjesu od žumanjaka u mlijeko s čokoladom, ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Skinite s vatre.
Želatinu otopite na najmanjoj vatri pa odmah ulijte u vruću kremu i ojenjačom dobro izmiješajte. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Slatko vrhnje umutite u mekani šlag, tako da klizi sa žlice. Nema potrebe da bude jako čvrst jer će se krema svakako stegnuti od želatine pa vam neće biti tako lagana i pjenasta ako je šlag jako čvrst.
Dakle, ohlađenu čokoladnu kremu najprije malo izmutite mikserom pa dodajte umućeno slatko vrhnje i sve sjedinite mikserom u glatku pjenastu kremu.
Napomena: U ovom stadiju će krema biti prilično mekana, ali će se stegnuti hlađenjem u hladnjaku.
Slaganje kolača
Kolač možete složiti u dubljem limu, u kojem se pekao ili staviti biskvit na pladanj pa oko njega podesivi okvir, kao što sam ja. Dakle, izlijte kremu na biskvit natopljen mlijekom i poravnajte.
Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje 3-4 sata ili preko noći.
Ohlađen čoko-kokos kolač režite na kocke i odozgo obilno pospite kokosom.
Fotografija: Mystic cakes