Najviše volimo recepte sa sezonskim voćem – baš zato nas je oduševila ova jednostavna torta od jagoda koju smo pronašli na blogu Pregacha autorice Irene Gavran.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
- Biskvit
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera u prahu
- nekoliko kapi octa
- 3 žumanjka
- 30 ml mlijeka
- 30 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 50 g oštrog brašna
- 20 g mljevenih badema
Krema
- 250 g mascarponea
- 50 g šećera u prahu
- 300 g vrhnja za šlag
- 500 g jagoda (za kremu + dekoraciju)
Priprema
Biskvit
Pećnicu upalite na 160 stupnjeva.
Kalup za torte promjera 24 cm na dnu obložite papirom za pečenje, a stranice dobro namastite.
Miksajte bjelanjke sa šećerom i octom dok ne dobijete čvrsti i sjajni snijeg. Ostavite sa strane.
U drugoj posudi miksajte žumanjke s mlijekom, uljem, vanilin šećerom i ekstraktom od vanilije.
Kad se zapjeni i malo poveća volumen, dodajte brašno i još kratko miksajte.
Sad dodajte snijeg u žutu smjesu, tako što ćete ga lagano umiješati špatulom u dva, tri navrata, pa dodajte i bademe i završite tako što ćete ih isto umiješati špatulom.
Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici dok ne pozlati, kod mene je to trajalo 22 minute.
Krema
Miksajte mascarpone sa šećerom. Kad se fino umiksa, uspite vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete lijepu kremu.
Jagode oprite i očistite, pa osušite. Narežite ih na male kockice i umiješajte u kremu.
Kremu istresite na ohlađen biskvit i ostavite da se dobro ohladi.
Napomena
Količinu jagoda možete slobodno smanjiti, ova napisana količina je meni bila dovoljna i za kremu i ukrašavanje. Pola količine (250 g) jagoda u kremi je sasvim dovoljno.
Fotografije: Pregacha