Već drugi mjesec za redom počinjemo receptom naše suradnice Ane Prše koja nam je za današnji petak, prvi u mjesecu, pripremila jednostavnu tortu od vanilije i čokolade.
Sastojci
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 6 žumanjaka
- 180 g šećera
- 1 dcl ulja
- 1dcl mlijeka
- 1 žlica kakaa
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Kora s lješnjacima
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 50 g mljevenih tostiranih lješnjaka
Krema od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice šećera
- 2 žumanjka
- 1 žlica arome vanilije
- 100 g mascarpone sira
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
Krema od čokolade
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 4 žlice šećera
- 1 žumanjak
- 50 g tamne čokolade
- 100 g mascarpone sira
- 100 g maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema
Biskvit
Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg postepeno dodajući šećer. Zatim umiksati jedan po jedan žumanjak. Mlijeko i ulje zagrijati te u tomu otopiti kakao pa uliti u smjesu jaja. Promiješati. Brašno s praškom za pecivo prosijati te ručno umiješati u u smjesu.
Od smjese ispeći 4 kore. Ja pečem dvije kore u kalupu promjera 24 cm pa ih onda prerežem.
Peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu (ili na papiru za pečenje) na 170°C cca 20 minuta.
Kora s lješnjacima
Bjelanjke istući s prstohvatom soli u čvrsti snijeg postepeno dodajući šećer.
Tostirane i mljevene lješnjake umiješati u bjelanjke. Staviti peći u kalup obložen papirom za pečenje na 170°C na oko 20 minuta.
Krema od vanilije
U 200 ml mlijeka razmutiti prašak za puding i žumanjke.
Ostatak mlijeka staviti zakuhati sa šećerom. Kada zakipi, maknuti s vatre, umiješati razmućeni puding, dobro promiješati te vratiti na vatru i kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još minutu. Kada je kuhano, prebaciti kremu u zdjelu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksati maslac sa šećerom u prahu i vanilijom.
Kad se krema ohladi, dodati mascarpone i maslac te sve zajedno dobro izmiksati.
Krema od čokolade
U 200 ml mlijeka razmutiti prašak za puding i žumanjak.
Ostatak mlijeka staviti zakuhati sa šećerom. Kada zakipi, maknuti s vatre, umiješati razmućeni puding, dobro promiješati te vratiti na vatru i kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još minutu, maknuti s vatre te umiješati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Prebaciti kremu u zdjelu, prekriti folijom i pustiti da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksati maslac sa šećerom u prahu.
Kad se krema ohladi, dodti mascarpone i maslac te sve zajedno dobro izmiksati.
Slaganje torte
Tortu možete složiti kako vam sviđa, red biskvita, jedne kreme, druge kreme, lješnjak kore, dok imate sastojaka.
Ja sam tortu filala u kalupu. Prvo biskvit, pa pola kreme od vanilije, biskvit, pa krema od čokolade, kora od lješnjaka, krema od čokolade, biskvit, krema od vanilije i na kraju biskvit.
Napomena
Od svake vrste kreme ostavila sam si dvije dobre žlice s kojom sam premazala tortu.
Tortu ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša