S bloga Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić dolazi, po njezinim riječima, nešto jako jednostavno I lako,što okusom nimalo ne zaostaje za kompliciranim slasticama. Uz samo nekoliko sastojaka za pripremu čokoladnog biskvita, finog kremastog moussea od bobičastog voća i ganache od bijele čokolade, dobit ćete prekrasni jednostavni kolac s bobičastim voćem.
Sastojci
(za kalup veličine 28 x 19 cm)
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 2 žumanjka
- 25 g tamnog kakao praha
- 40 g brašna (T 550)
- 5 g praška za pecivo
- 25 g rastopljenog maslaca
Mousse od šumskog voća
- 3 lista želatine
- 210 g zaleđenog šumskog voća
- 10 ml limunovog soka
- ribana limunova korica
- 160 ml kondenziranog mlijeka
- 260 ml srednje tučenog šlaga
Tučeni ganache od bijele čokolade
- 90 g bijele čokolade
- 10 g meda ili glukoze
- 60 ml vrućeg slatkog vrhnja
- 1 list želatine (po želji)
- 150 ml hladnog slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Odlučila sam napraviti nešto čvršći biskvit da može dobro “nositi” kremu. Bjelanjke miksamo sa soli dok se ne počnu pjeniti, pa dodajemo šećer postepeno dok ne dobijemo čvrsti i sjajni snijeg. Dok se to miksa, prosijemo suhe sastojke da se sjedine, a maslac rastopimo i prohladimo.
U gotove bjelanjke dodamo jedan po jedan žutanjak i sjedinimo, a potom dodamo suhe sastojke i špatulom kružnim pokretima umiješamo. Na kraju u tankom mlazu ulijemo maslac i također miješamo dok se smjesa lijepo ne obloži.
Pećnicu ugrijemo na 170 stupnjeva, lim za pečenje obložimo papirom za pečenje pa istresemo smjesu na njega i poravnamo paletnim nožem da bude tanko i ravnomjerno namazan. Prašak za pecivo će podići biskvit, pa će nakon pečenja biti deblji. Pečemo oko 13 minuta, nije mu potrebno duže. Ohladimo i radimo kremu.
Mousse od šumskog voća
Prvo močimo želatinu po običaju. Voće kuhamo sa vodom, limunovom koricom i sokom dok se ne rastopi i ne zgusne. Taj postupak je meni trajao oko 7 minuta. Iskuhano voće možete prosijati da se riješite koštica, no ja to nisam radila jer mi nije smetalo, a i rekli smo da ovaj put idemo što jednostavnije. Ako želite baš lijepu rozu, dodajte prehrambenu boju, ali ja ih ne volim koristiti. U vruće voće dodajemo želatinu i miješamo dok se ne rastopi. Potom dodajemo kondenzirano mlijeko i sjedinimo, a onda umiješamo šlag koristeći špatulu. Ponovno kružnim pokretima sjedinimo smjese da ne izgubimo prozračnost. Prelijemo preko biskvita i stavimo hladiti da se stisne.
Biskvit nisam namakala ničime jer mi je mousse bio dosta sočan tako da će se dio upiti u njega i navlažiti ga. Vi po želji možete natopiti kakaom ili mlijekom ili sokom od šumskog voća.
Tučeni ganache od bijele čokolade
Čokoladu i med stavimo u posudu pa prelijemo kipućim slatkim vrhnjem. Sve dobro izmiješamo da se čokolada potpuno otopi u vrhnju i sjedini. Potom dodajemo jako hladno slatko vrhnje i ponovno sjedinimo koristeći štapni mikser kako bi dobili lijepu emulziju. Prekrijemo prijanjajućom folijom tik uz ganache i ohladimo nekoliko sati u hladnjaku,, najbolje preko noći. Sljedeći dan smjesu izlijemo u posudu i miksamo do čvrste teksture, no ne previše jer će se inače razdvojiti i dobiti zrnatu teksturu! Mora biti kao čvršći šlag, tako da se može istisnuti kroz nastavak i da drži formu. Iz tog razloga sam i predložila da se stavi list želatine jer će biti manja potreba za miksanjem, a imati će dovoljno čvrstoće.
Ganache stavimo u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje i ukrasimo ganacheom od bijele čokolade te poslužimo.
Fotografije: Daj kolačić