Recept za izvrnuti kolač od ananasa na naš je portal donijela poznata glumica Bojana Stefanović, koja osim glumačkim ulogama, oduševljava i receptima koje dijeli na svom blogu Fatmama.
Sastojci
Fil
- 1 čitav, svjež ananas, očišćen i izrezan na četvrtine kolutova
- 130 g smeđeg šećera
- 60 g maslaca
Tijesto
- 190 g brašna
- ½ žličice soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- ¼ žličice mljevenog kardamoma
- 90 g maslaca
- 180 g demerara (ili nekog drugog smeđeg) šećera
- 2 žlice ruma
- ekstrakt vanilije
- ½ čaše soka od ananasa
Priprema
Fil
U posudi u kojoj ćete peći kolač otopite maslac na srednjoj vatri, dodajte šećer i miješajte dok se ne napravi karamel. Poslažite komadiće ananasa po karamelu i pustite nekoliko minuta da se peku. Sklonite s vatre.
Tijesto
Prosijajte brašno, sol, prašak za pecivo i kardamom. U drugoj posudi pjenasto umutite maslac i šećer, a zatim dodajte polovinu smjese brašna, praška za pecivo, soli i kardamoma. Mutite srednjom brzinom, dodajte rum i vaniliju. Kad se smjesa sjedini, dodajte preostalu polovinu smjese brašna, mutite, a zatim dodajte sok od ananasa. Prelijte sjedinjenu smjesu preko karameliziranog ananasa.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Pred kraj ubodite tijesto viljuškom ili čačkalicom, ako izađe bez mrvica, kolač je gotov.
Fotografije: Fatmama