Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes donosi nam recept za mak kocke s limunom – isprobajte ga i vi.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- prstohvat soi
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- sok jednog limuna
- 200 g mljevenog maka
Krema
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 150 g maslaca
- naribana korica limuna
I još
- 1 vrećica šlag krema (ili pjene)
- 100-150 ml hladnog mlijeka
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjka od žumanjaka. U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa mikserom umutite čvrst snijeg postepeno dodavajući polovinu šećera. Miksajte dok se sav šećer ne otopi pa ostavite sa strane.
U drugoj posudi pjenasto izmiksajte maslac s preostalim šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jedan po jedan žumanjak. Limun dobro operite, izribajte koricu i ostavite sa strane za kremu, a sok iscijedite i dodajte u maslac sa žumancima. Još jednom izmiješajte.
Sada naizmjenično dodajte mljeveni mak i snijeg od bjelanjaka u nekoliko navrata, pažljivo miješajući pjenjačom i pazeći da snijeg ne splasne. Izmiješajte u jednoličnu smjesu bez grudica od maka.
Uzmite lim za pečenje dimenzija 30 × 20 cm, obložite ga papirom za pečenje i izlijte smjesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je.
Krema
U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak sa šećerom stavite na vatru da provrije. Skinite s vatre, ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom, pa kuhajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se prohladi.
Mlaki puding izradite mikserom pa umiješajte komad po komad maslaca sobne temperature. Sjedinite mikserom u glatku kremu. Na kraju dodajte naribanu koricu limuna i još jednom izmiješajte.
Napomena: Količinu naribane korice limuna odredite sami po ukusu. Ako želite jaču citrusnu aromu, možete staviti koricu cijelog limuna ili samo pola za blažu aromu.
Slaganje
Na biskvit nanesite kremu i poravnajte.
Odozgo premažite kolač umućenom šlag kremom s mlijekom, prema uputstvu s vrećice. Umjesto šlag kreme može obična šlag pjena ili umućeno slatko vrhnje, po želji.
Kolač dobro ohladite u hladnjaku pa režite na kocke. Možete odozgo posuti malo maka u zrnu za dekoraciju, ali je skroz neobavezno.
Fotografije: Mystic cakes