Darko Debić s bloga Samo jedan griz donosi nam recept za figaro kolač koji se priprema s oblatnama.
Sastojci
- 250 g maslaca/margarina
- 230 g šećera
- 2 vanilin šećera
- korica limuna
- korica naranče
- tonka
- 5 žumanjaka
- 250 g oraha ili lješnjaka
- 1 velika oblatna prerezana na pola
Glazura (po želji)
- 100 g čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
U manji lončić staviti maslac i rastopiti na laganoj vatri, maknuti s vatre. Dodati pola količine šećera i vanilin šećer i promiješati kuhačom ili još bolje pjenjačom. Dodati po želji malo ribane korice naranče ili limuna i četvrtinu ribane tonke. Smjesa ne bi trebala biti vruća, topla može biti. Umiješati jedan po jedan žumanjak. Dobro sve sjediniti. Dodati grubo sjeckane (može u multipraktiku, pulsno) orahe ili lješnjake (mogu se prethodno lagano tostirati u pećnici, dok su još cijeli). Promiješati. Vratiti na laganu vatru na dvije minute, samo da se sve zagrije.
U drugom lončiću lagano zagrijavati ostatak šećera, karamel se može dobiti bez miješanja, samo uz protresanje posude, ali se može i miješati. Kad poprimi zlatnožutu boju ulijati karamel u smjesu s orasima i odmah staviti na vatru i miješati. Kad masa prokuha, kuhati dvije – tri minute, uz stalno miješanje.
Sve se mora lijepo sjediniti i karamel koji je očvsnuo kod spajanja s drugom masom kompletno rastopiti.
Jednu polovicu oblatne staviti na papir za pečenje, prema dolje staviti stranu s manjim uzorkom, ravnomjerno na oblatnu rasporediti pripremljenu masu, pričekati dvije tri minute, staviti drugu polovicu oblatne. Presavinuti prema gore dio papira koji viri ispod oblatne, na taj način umotati kolač, staviti uteg – najbolje dasku za rezanje iste veličine i ovisno o težini daske, jednu malu staklenku zimnice. Ovo je bitno zbog toga da se kasnije oblatne ne bi odvajale.
Kada se ohladi, najbolje preko noći, po želji staviti glazuru od topljene čokolade, za ovu veličinu oblatne dovoljno je otopiti 100 g čokolade s jednom žlicom ulja. Kad se nanese glazura lagano udarati s kolačem o radnu površinu da se glazura ravnomjerno rasporedi. Prije nego se glazura sasvim ohladi, nožićem označiti štangice, tako će se kasnije lakše rezati, čokolada neće pucati.
Fotografija: Samo jedan griz