Jesen je i službeno stigla u naše domove, a mi je ovaj put dočekujemo uz neodoljivu pitu od krušaka čiji recept s nama dijeli Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Kompot od krušaka
- 4 kruške
- 50 g šećera
- korica cimeta
- ½ limuna
Podloga
- 110 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 žlica arome vanilije
- 2 jaja
- 120 g bademovog brašna
- 2 žlice oštrog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
I još
- listići badema
- marmelada od marelice ili sirup od kompota
Priprema
Kompot od krušaka
Ogulite kruške i prepolovite ih na pola te stavite kuhati u vodu sa šećerom, limunom i koricom cimeta.
Kuhajte ih dok ne omekšaju te ostavite da se malo ohlade dok vi napravite podlogu od badema.
Podloga
Mikserom dobro izradite omekšali maslac i šećer te dodajte vaniliju i jaja.
Bademovo brašno pomiješajte s dvije žlice običnog brašna i praškom za pecivo te dodajte smjesi.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje i preko njega rasporedite biskvitnu smjesu.
Polovice krušaka rasporedite preko podloge i sve posipajte listićima badema.
Pitu pecite na 170°C nekih 40 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Ohladite je i premažite ugrijanom marmeladom od marelica ili sirupom od kompota da se lijepo sjaji.
Fotografija: Gurmanka