Alica Bjeli Duduković sladi naše jesenske dane sa svojim predivnim receptima, a ovaj za jesensku pitu s jabukama i đumbirom opisuje kao „mljac jesensku poslasticu“.
Sastojci
Tijesto
- 2 žumanjka
- 75 g šećera
- 150 g maslaca sobne temperature
- 180 g glatkog brašna
- 45 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- pola žličice orijentalne mješavine začina (cimet, papar, klinčić,piment, kardamom, muškatni orašćić)
Nadjev
- 1000 g jabuka
- 4 žlice ruma
- 10 g đumbira
- 60 g krupno rezanih oraha
Preljev
- 1 jaje
- 2 bjelanjka
- 75 g šećera
- 180 g šećera
Priprema
Tijesto
Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i maslacem. Dodati sol, orijentalni začin (ako nemate, dodajte samo cimet ili mješavinu začina za medenjake) te prosijane obje vrste brašna pa rukom umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku nekih 45 minuta.
Nadjev
Očistite i naribajte jabuke te ih pirjajte na rumu. (Ja ih imam već ovako pripremljene u škrinji, izvadim, ocijedim i nastavim sa sljedećim korakom). Ogulite đumbir, naribajte ga i dodajte u jabuke. U rukama će vam ostati komad đumbira s končastim nitima, to nemojte dodavati u smjesu. Samo ono što je izribano. Na kraju krupno narežite orahe i ubacite u nadjev. Dobro promiješajte smjesu da vam se đumbir jednoliko rasporedi.
Postupak
Ja sam ovdje koristila 2 kalupa – 35x10cm i 25x10cm – izrezala sam papir i tijesto sam razvaljala između papira i folije te ga prebacila u kalup. Možete koristiti i okrugli kalup promjera 24 cm i ostat će vam za još jedan manji kalup promjera 10 cm. Tijesto dobro izbockajte. Na tijesto stavite nadjev te sve skupa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C nekih 20 minuta. Za to vrijeme pripremite preljev.
Preljev
Bjelanjke (od tijesta i od jaja iz preljeva) umutite u čvrsti snijeg, a preostali žumanjak iz preljeva umutite sa šećerom i kiselim vrhnjem. Umiješajte špatulom da dobijete prozračnu smjesu.
Izvadite kolač iz pećnice nakon 20 minuta, premažite preljevom i stavite da se peče još 20 – 25 minuta. Kolač je gotov kada preljev dobije lijepu boju.
Ohladite i poslužite.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]