Bundeva je glavni sastojak ove prave jesenske rolade čiji recept nam stiže s bloga Samo jedan griz autora Darka Debića.
Sastojci
Biskvit
- 100 g oštrog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- malo soli
- po želji malo cimeta, đumbira, kardamoma
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g pirea od buče*
Krema
- 150 g kikiriki maslaca bez dodatka soli
- 50 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 2 dl vrhnja za šlag
- po želji ekstrakt vanilije
Priprema
Biskvit
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, sodom, solju i začinima.
U zdjelu za miksanje staviti jaja i miksati sa šećerima dok masa ne postane pjenasta, gusta i svjetlo žute boje. Dodati pire od buče, promiješati i lagano umiješati pripremljeno brašno.
Papir za pečenje staviti na lim za pečenje i premazati otopljenim maslacem i pobrašniti, nikako ne preskakati ovaj dio jer će se biskvit u protivnom zalijepi za papir.
Biskvit ravnomjerno rasporediti na papir i nekoliko puta udariti limom o radnu plohu kako bi se iz biskvita izbacili veći mjehuri zraka. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C 12 – 15 minuta. Pečeni biskvit okrenuti na kuhinjsku krpu, pažljivo odvojiti papir i još toplo zarolati zajedno s krpom. Tako ohladiti.
Krema
Miksati kikiriki maslac, maslac i šećer. Lagano dodavati vrhnje za šlag i dalje miksati. Ako se koristi zaslađeno biljno vrhnje smanjiti upola količinu šećera.
Premazati kremu po biskvitu, zarolati i ohladiti prije rezanja.
*Pire od bundeve
Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuham na pari (brzo je gotova) i ohladim na papirnatom ručniku, a potom vilicom usitnim. Komadi buče se mogu peći u pećnici, ali to puno duže traje.
Fotografije: Samo jedan griz