Recept za bogatu jesensku tortu koja sa sobom nosi mnogima omiljen miris jabuke i slatkih začina danas nam na portal donosi Kristina Štriga.
Sastojci
Biskvit
- 100 g brašna (50 g oštrog i 50 g glatkog)
- 1 čajna žličica mješavine začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 70 g šećera
- 50 ml ulja
- 50 g mlaćenice
- 50 g pirea od jabuka
- 100 g ribane jabuke
Krema od sira
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 3 žlice pirea od jabuka
Karamel umak
- 200 g šećera
- 100 g vode
- 200 g vrhnja za šlag, sobne temperature (30% m.m.)
- 1/2 čajne žličice soli
I još (za dekoraciju)
- svježe voće po izboru
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 165˘C. Kalup za tortu promjera 20 cm namastite te obložite papirom za pečenje. Brašno, začine, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pomiješajte u većoj zdjeli i ostavite sa strane.
Električnim mikserom izmiksajte jaje sa šećerom te postepeno dodajte ulje, mlaćenicu i pire od jabuke te na kraju ribanu jabuku. Miksajući na maloj brzini dodajte suhe sastojke. Pecite 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi 10 minuta u kalupu, zatim izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. Ispecite još dva takva biskvita.
Krema od sira
Električnim mikserom izmiksajte slatko vrhnje u šlag. U posebnoj zdjeli miksajte sir, šećer i pire od jabuka. Na kraju lagano ručno u smjesu sira umiješajte slatko vrhnje.
Karamel umak
U tavu s debljim dnom nasipajte šećer te ga prelijte vodom. Stavite tavu na srednje jaku vatru i pustite da se šećer otopi i karamelizira bez miješanja. Nakon otprilike 10 minuta karamel bi trebao poprimiti jantarnu boju. Sad dodajte vrhnje i sol, sklonite s vatre i miješajte dok se smjesa ne poveže. Pustite karamel da se ohladi na sobnu temperaturu.
Slaganje
Jedan biskvit stavite na stalak za tortu. Na njega namažite 1/3 kreme od sira te namažite s 1/4 umaka od karamele. Prilikom mazanja kreme od sira napravite povišen rub kako karamel ne bi iscurio. Stavite drugi biskvit te ponovite (1/3 kreme i 1/4 karamel umaka). Na to stavite treći biskvit, cijelu tortu premažite ostatkom kreme i prelijte karamel umakom. Ostavite u frižideru minimalno 3 sata kako bi se torta stegnula. Ukrasite svježim voćem ili po želji te servirajte. Tortu čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od 3 dana.
Fotografije: Kristina Štriga