Još jedan recept s potpisom s nama je podijelila Vesna Nakić – ovaj put radi se o kolaču s mandarinama i maslinovom ulju.
Sastojci
- 2 jaja
- 170 g meda
- 80 g maslinovog ulja
- 1 žlica amaretta – po želji
- 110 g kukuruznog brašna
- 170 g pšeničnog brašna
- 12 g praška za pecivo
- 170 g jogurta
- korica naranče
- 1 jabuka
- 3-4 mandarine
- listići badema
Priprema
Pećnicu upaliti na 180°C.
Jaja, med, ulje i amaretto miksati par minuta, da se zapjeni. Brašna i prašak za pecivo pomiješati te naizmjenično s jogurtom u dva-tri navrata dodati u smjesu. Dodati koricu naranče i naribanu jabuku. Sve dobro izmiješati.
Kalup za tart premazati maslacem i posuti brašnom (višak izbaciti) te na njega izliti smjesu i protresti da se izjednači.
Mandarine oguliti, očistiti i razdijeliti na komadiće. Rasporediti ih po tijestu po želji te ih posuti listićima badema.
U zagrijanoj pećnici peći 40-50 minuta, ovisno o pećnici, odnosno dok čačkalica ne izlazi čista. Pustiti da se ohladi, lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Napomena
Recept je predviđen za kalup Ø 24 cm i pekla sam ga u ventilacijskoj pećnici iako možete i u normalnoj. Samo je stvar navike. Dakle, malo prilagodite svojoj – sami je najbolje poznajete.
Što se pripreme kalupa tiče, imam nekoliko stvari koje moram reći. Ovo nije klasični tart koji se nakon pečenja sam odvaja od kalupa, tako da predlažem dvije opcije. Ako imate kalup s odvojivim dnom – koristite njega. Poprskajte ga sprejom protiv lijepljenja i to je dovoljno. Ili napravite kao i ja. Naravno da ne morate peći u kalupu za tart, meni je samo lijepo izgledao u njemu. Možete koristiti bilo koji lim za pečenje koji imate.
Ako kolač želite peći ovako kao ja i kasnije ga servirati na posebnom tanjuru, prije vađenja provjerite je li svugdje odlijepljen, uključujući i dno, preokrenite ga na žicu za hlađenje ili neki drugi dovoljno veliki tanjur i onda vratite na onaj na kojeg ga želite servirati. Sve to, nakon što se kolač ohladi, da se ne raspadne. Također, u ovom slučaju preporučam na dno staviti i papir za pečenje. Ja nisam, ali mogu reći da se ipak malo zalijepi. To nije problem kada režete komade i vadite direktno iz kalupa u kojem se pekao, ali ako želite izvaditi cijeli, može biti komplikacija pa onda radije stavite papir za pečenje na dno.
Za jogurt nije bitno je li tekući ili čvrsti. Imala sam tekući pa sam koristila njega.
Koliko ćete gusto mandarine posložiti ovisi o tome kako volite
Vodite računa o tome da će kao i drugi citrusi, mandarina nakon pečenja imati lagano gorkasti okus, iako i dalje svježi.
Fotografije: Slatka radionica by Vesna Nakić