Bundeva jučer, bundeva dana – jučer u kuglofu, a danas u jesenskom cheesecakeu koji potpisuje Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
Podloga
- 200 g mljevenih keksa
- 3 žlice smeđeg šećera (ako želite, možete koristiti i obični bijeli šećer)
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 100 g rastopljenog maslaca
Krema
- 420 g krem sira
- 2 jaja
- 2 žlice gustina
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 g pirea od bundeve
- 70 ml vrhnja za šlag
Orasi karamelizirani u medu
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice meda
- pola žličice cimeta ili nekog drugog začina po želji
- 1 šalica (velika, ona za čaj) puna oraha (cijelih, ne mljevenih)
Priprema
Bundevu očistite od koštica i ogulite pa ju ispecite u pećnici. Kada se ispeče, moći ćete lako od nje napraviti pire.
Kekse sameljite pa ih pomiješajte sa šećerom, začinima i topljenim maslacem. Smjesu rasporedite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 3-4 minute, a onda ih izvadite.
Pripremite kremu. Pomiješajte krem sir, jaja, gustin, cimet, med, vaniliju i pire od bundeve. Dobro izradite mikserom da dobijete jednoličnu smjesu.
Vrhnje za šlag umutite posebno pa zatim umiješajte u kremu.
Kremu izlijte na podlogu od keksa pa pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
U međuvremenu pripremite orahe. Maslac istopite na tavici pa ga pomiješajte s medom i cimetom. Dodajte orahe pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 5-6 minuta. Potrebno je često miješati kako med ne bi zagorio. Orahe stavite na podlogu koju ste obložili papirom za pečenje, rasporedite ih tako da ne budu jedan na drugome i pustite da se potpuno ohlade. Zatim ih rasporedite na ohlađeni kolač i ukrasite ga njima.
Tortu poslužite dobro ohlađenu.
Napomena
Bundevu je dobro ispeći ranije i smanjiti si količinu posla kod ovog kolača. Ja ju ispečem dan-dva ranije, napravim pire koji onda može stajati u hladnjaku i čekati da ga stavite u kolač. Pire od bundeve možete i zamrznuti i onda ga izvaditi iz zamrzivača prije nego što odlučite koristiti ga za kolač.
Fotografije: Strawberry soup