Naša draga suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je recept za jesenski pekmez koji je opisala ovim riječima: „Ovo je aromatični jesenski pekmez predivne boje koja je meni prava jesenska.“
Sastojci
- 1 kg oguljene i očišćene bundeve (najbolje provansa, a može i butternut)*
- 1 kg oguljenih i očišćenih krušaka
- 1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
- 1 limun
- 1 vrhom puna žlica cimeta
- 30 ml ekstrakta zvjezdastog anisa**
- 1 vrhom puna žličica mljevenog kardamoma
- 600 g šećera
Priprema
Očistiti bundevu, narezati je na komade i posuti s 200 g šećera te staviti u lonac u kojem će se kuhati.
Isto napraviti s kruškama.
Jabuke posuti limunovim sokom pa pošećeriti.
Sve voće staviti da se kuha.
Kad je smjesa zakuhala, dodati cimet, kardamom i ekstrakt zvjezdastog anisa. Pustiti da kuha oko 20 minuta, povremeno miješajući.
Kad voće omekša, prebaciti ga u blender i samljeti te kuhati takvu smjesu još petnaestak minuta (do željene gustoće).
Staklenke oprati, zagrijati na 100°C te ih puniti vrućim pekmezom. Kada ih zatvorite, okrenuti ih na poklopac te nakon 5 minuta vratiti u okomiti položaj. Ohladiti i čuvati na sobnoj temperaturi.
Pekmez možete koristiti u palačinkama, roladama ili ga jesti žlicom. Meni je tako najdraži.
Napomena
*Bundeva provansa nije jako slatka, može ići i u slana i slatka jela pa kad radite s njom koristite ovu količinu šećera, no ako radite s butternut bundevom, koja je slađa, možete smanjiti šećer na 450 g.
**ekstrakt zvjezdastog anisa radim prema receptu koji sam pronašla na internetu: 1 punu žlicu komadića zvjezdastog anisa preliti s 3dl 70-postotnog alkohola i ostaviti na tamnom mjestu da stoji 40 dana. Procijediti i koristiti u kolačima.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković
[print_link]