Objavljeni su rezultati analize provedene na više od 44.000 uzoraka svježeg voća – evo koje se voće našlo na vrhu nepoželjne liste.
PAN Europe (Pesticide Action Network) je objavio najnovije podatke prema kojima je koje je jesensko voće vrlo kontaminirano pesticidima.
Analiza je provedena na više od 44.000 uzoraka svježeg voća u razdoblju od 2011. do 2020., a rezultati su pokazali kako je visok postotak voća prodan s ostacima pesticida koji se dovode u vezu s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca te drugih ozbiljnih stanja.
U istraživanju prednjače europske kruške s čak 49 % prisutnih pesticida, zatim slijedi stolno grožđe s 44 %, jabuke s 34 %, šljive s 29 % te maline s 25 %.
Voće iz pojedinih zemalja kontaminiranije je od voća iz drugih zemalja pa je tako primjerice gotovo tri četvrtine, odnosno čak 71 % nizozemskih jabuka bilo kontaminirano, dok je primjerice grčkih jabuka bilo kontaminirano 54 %, a portugalskih 50 %.
Također, postotak kontaminiranih kruški iz Belgije, Nizozemske i Portugala bio je otprilike 70% , kao i gotovo polovica mađarskih i grčkih šljiva.
Što se tiče malina, najzagađenije su bile norveške i to čak 61 %, dok je grožđa najkontaminiranije bilo grčko s 56 % te talijansko s 47 %.
Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva u gotovo udvostručila, točnije kontaminacija je 2011. iznosila 20%, a ta je brojka 2020. narasla na čak 33 %.
Izvor: dnevnik.hr
Fotografija: Pixabay