Stollen i semifreddo u jednom – pa jesmo li to upravo našli novu omiljenu blagdansku slasticu? Isprobajte i vi ovaj čarobni recept koji je s nama podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 200 g orašastih plodova (bademi, orasi, pistacije…)
- 4 žumanjka
- 75 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 20 g suhih marelica
- 20 g grožđica
- 100 g kandiranog voća (naranča, limun)
- korica jednog limuna ili naranče
- 2 žlice ruma
- ½ najmanje žličice cimeta ili mješavine za medenjake
- 600 ml slatkog vrhnja
Priprema
Orašaste plodove izrezane na „grubo“ stavite u tavu na vatru i lagano prepecite, kratko, do zlatno-smeđe boje. Maknite odmah iz tave u jednu zdjelu i pustite da se ohlade.
Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom i miješajte na pari 10 minuta, da se termički obrade. Maknite s pare i ostavite kremu od žumanjaka sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Marelice izrežite na manje komadiće, dodajte grožđice, kandiranu naranču i limun narezane na kockice, koricu limuna ili naranče, rum i pola žličice cimeta ili mješavine za medenjake. Sve pomiješajte.
Napravite čvrsti snijeg od slatkog vrhnja. U čvrsti snijeg od slatkog vrhnja pažljivo špatulom žlicu po žlicu umiješajte kremu od žumanjaka (ne koristite mikser) i na kraju umiješajte miješavinu od suhog voća. Sve lagano špatulom povežite.
Duguljasti, a uži kalup obložite s dva sloja prozirne folije. Ulijte smjesu u kalup, poravnajte i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Prije serviranja ukrasite po želji (ja sam napravila krokante od badema, samljela ih i posula po vrhu). Vi možete isto ili preliti karamelom, naribanom čokoladom ili slično po želji.
Fotografija: Tirkizna