Kod naše suradnice Ana Raguž na blogu Tirkizna pronašle smo recept za Mazaltov cheesecake, za koji Ana u uvodnom tekstu kaže: „Kažu da je ovo najbolji cheesecake na svijetu… Niti jedan cheesecake koji sam radila se ne može mjeriti s Mazaltov cheesecakeom.“ Isprobajte ga i vi i otkrijte nosi li s pravom titulu najboljeg.
Sastojci
Prhka podloga
- 130 g brašna
- 80 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 30 g bademovog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
Tijesto od sira
- 300 g svježeg sira s najmanjim udjelom mliječne masti (ja sam radila s 0,3 mm)
- sok jednog limuna
- 30 g žumanjaka
- 1 vanillin šećer
- 80 g gustina
- 60 g šećera
- 225 g bjelanjaca
- 65 g šećera
Priprema
Prhka podloga
Sve sastojke za prhku podlogu pomiješajte, morate dobiti tijesto u obliku pijeska. Umijesite kratko tijesto, samo da postane homogeno. Od tijesta napravite disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat.
Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje. Od diska razvaljajte tijesto u veličini kalupa (samo dno). Izbodite vilicom na nekoliko mjesta.
Omekšalim maslacem namažite stranice kalupa, ali ne bilo kako. Isključivo od dna prema vrhu (ovaj korak je krucijalan ako želimo da cheesecake naraste).
Upalite i ugrijte pećnicu na 240 C.
Tijesto od sira
U srednju zdjelu stavite sir, sok od limuna, žumanjak, vanilin šećer, gustin i 60 g šećera. Sve lijepo sjednite.
U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke dok ne počnu pjeniti, dodavajte malo po malo šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Dodavajte nježno, uz pomoć pjenjače bjelanjke u smjesu od sira. Nikako ne miksajte. Smjesu stavite na prhku podlogu. Zagladite, poravnajte.
Stavite u pećnicu na 8 -10 minuta na 240°C, dok ne dobije koricu i smeđu boju (pazite da vam ne izgori). Otvorite pećnicu na 1 – 2 minute. Spustite temperaturu na 140°C. Nastavite peći 1 sat dok se cheesecake ne ispeče.
Napomena: Ovdje može proces pečenja trajati i duže ovisno o pećnici. Cheesecake će jako narasti u visinu i „puknuti“, ali ništa se ne brinite, poslije pečenja će splasnuti i biti će baš onako kako treba.
Ohladite, maknite obruč, papir za pečenje. Ohladite na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku na par sati.. Prije serviranja pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Tirkizna