Nakon puno vremena, na portal nam se vratila Kristina Šaško s bloga Pinch of Amour s neodoljivim receptom za jež keksiće.
Sastojci
Tijesto
- 75 g maslaca sobne temperature
- 30 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 100 g glatkog brašna
- 85 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- prstohvat soli
I još (za ukrašavanje)
- 70 g čokolade
- ½ žlice ulja
- 2 šake sjeckanih lješnjaka (ili po želji čokoladnih mrvica)
Priprema
Tijesto
Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata.
Kad se tijesto odmorilo, malo ga premijesite i počnite oblikovati keksića. Pripremite si lim u kojem ćete ih peći te ga obložite papirom za pečenje.
Uzmite malu količinu tijesta i oblikujte malu kuglicu. Zatim kuglicu malo preoblikujte tako da vam konačni oblik bude kao suza ili kruška. Suženiji dio će zapravo biti nosić ježa, a onaj okrugliji će biti ježevo tijelo koje ćete kasnije umakati u čokoladu.
Kekse pecite između 12 i 15 minuta na 180 stupnjeva.
Čokoladni preljev
Čokoladu otopite na pari. Odvojite malo otopljene čokolade (dovoljna je jedna žlica) koju ćete koristiti za oči i nos. U ostatak čokolade umiješajte pola žlice ulja.
Polovicu keksića umočite u čokolado. Taj dio posipajte sjeckanim lješnjacima ili čokoladnim mrvicama. Na mojim fotografijama imate obje verzije pa vidite koja vam se više sviđa.
Čokoladu koju ste odvojili (i koju niste pomiješali sa uljem) stavite u vrećicu za ukrašavanje. Ja sam koristila okrugli Wilton nastavak broj 3. Na svaki keksić istisnite malo čokolade za oči i nos.
Ostavite da se čokolade stisne i poslužite.
Fotografije: Pinch of Amour