Novi „jagodasti“ recept na našem portalu potpisuje Nikolina Jagić s bloga Nikolina’s kitchen koja je s nama podijelila recept za jogurt tortu u kojoj su, naravno, neizostavne i – jagode.
Sastojci
Torta
- 3 cijela jaja
- 1 vanilin šećer
- 1/2 čaše šećera
- 1 čaša jogurta (čvrsti ili tekući)
- 1 čaša ulja
- 1 limun (korica i sok)
- 3 čaše (od jogurta) oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- jagode (količina po želji)
Preljev od vanilije
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice oštrog brašna
Priprema
Torta
Jaja (zajedno žumanjke i bjelanjke) pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, mikserom dobro sjedinite. Zatim dodajte jogurt, ulje, koricu jednog limuna i 2 žlice soka od limuna. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte u drugoj posudi i zatim prosijte u posudu s jajima. Moj savjet je da svakako sijete jer se samo tako prašak za pecivo dobro umiješa i torta se jednako digne. Prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Narežite jagode i dio utisnite u smjesu, a dio složite gore. Smjesa je dovoljno gusta tako da jagode neće pasti na dno.
Pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta (ovisi o peći).
Preljev od vanilije
Sve sastojke dobro sjedinite i kuhajte na laganoj vatri dok se lagano ne zgusne. Preljev ohladite prije posluživanja.
Napomena
Prije nego tortu izvadite probodite ju u sredinu s čačkalicom, gotova je tek kada je čačkalica suha kada ju izvadite.
U slučaju da vam je pećnica jača i torta vam unutra još nije gotova, a izvana je dobila smeđu boju, samo ju odozgora pokrijte s papirom za pečenje i pustite da se dalje dobro ispeče.
Torta se dosta digne i napuhne za vrijeme pečenja. Mjere su za kalup od 26 cm, Može se raditi i kao kolač u manjem limu za pečenje.
Umjesto serviranja s preljevom, kolač možete posuti šećerom u prahu.
Također, prije pečenja ga možete posipati listićima badema i tako zapeći ili ga pak poslužiti uz sladoled.
Fotografije: Nikolina’s kitchen