Oduševila nas je fotografija ove torte pa smo odmah otišli do bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak gdje nas je dočekao recept za jogurt tortu.
Sastojci
(za kalup za torte promjera 26 cm)
Biskvit
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 50 g badema
- 50 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta (po želji)
Krema od jogurta
- 1 ½ vrećica želatine
- 250 ml slatkog vrhnja
- 720 g Dukatos jogurta
- 5 žlica šećera u prahu
Preljev od malina
- 400 g smrznutih malina
- 4 žlice šećera
- 1 žlica gustina
I još
- 8 plastičnih čašica
Priprema
Biskvit
Kalup za torte obložite papirom za pečenje, a pećnicu ugrijte na 190°C.
Odvojite bjelanjke i dobro ih izradite mikserom u snijeg.
Pomiješajte žumanjke i šećer, smjesi dodajte mješavinu brašna i badema s praškom za pecivo i cimetom te na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Biskvit pecite nekih 15 minuta ovisno o jačini vaše pećnice, izvadite ga iz kalupa i dobro ohladite.
Krema od jogurta
Želatinu pomiješajte sa 6 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.
Slatko vrhnje izradite mikserom u šlag.
Jogurt i šećer u prahu pomiješajte te dobivenoj smjesi dodajte ugrijanu želatinu.
Na kraju umiješajte šlag od slatkog vrhnja i prelijte kremu preko ohlađenog biskvita.
Došli smo do dijela koji sam ja loše odradila jer nisam točno pratila recept, pa vi učite na mojim greškama.
Uzmite točno 8 plastičnih čašica i utisnite ih u kremu pravilno raspoređene u krug, ali nikako u sredinu jer će vam se krema od malina proliti kod rezanja torte (moja greška).
Tortu ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
Preljev od malina
Voće i šećer dobro prokuhajte na srednjoj vatri, dodajte gustin pomiješan s nekoliko žlica hladne vode i miješajte smjesu dok se ne ugusti.
Po želji propasirajte preljev kroz sito da uklonite koštice od malina.
Kada se krema ohladila pažljivo uklonite čašice (ako ne ide ulijte malo tople vode u čašice da opusti krema oko njihove stijenke).
Preljev od malina ulijte u udubljenja od čašica koja ste napravili na torti i uživajte u ovom ukusnom desertu.
Fotografija: Gurmanka