Nastavljamo s raskošnim voćnim tortama od borovnica – jučer nam je jednu takvu pripremila Ana Prša, a danas nam ona stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za kalup ᴓ 26cm)
Kora od prhkog tijesta
- 130 g glatkog brašna
- 80 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 jaje (M)
- malo naribane korice od limuna
Biskvit
- 4 jaja (M)
- 4 velike žlice šećera
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 2 velike žlice škrobnog brašna
- 2 velike žlice mljevenih badema
- 2 velike žlice naribane, tamne čokolade
Krema
- 10 listića želatine
- 250 g borovnica (ja sam radila sa svježim, ali mogu i zamrznute)
- 50 ml soka od borovnice
- 400 g svježeg, kremastog sira
- 500 g jogurta od borovnica ili natur (s jogurtom od borovnica je boja i okus malo intenzivniji)
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja
Preljev
- 2 listića želatine
- 150 ml soka od borovnice
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena. Potom kružno razvaljati (ᴓ 26 cm) i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na175° – 180°C oko 12 – 15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvit
U jednu posudu odvojiti bjelanjke, a u drugu žumanjke. Bjelanjke s 2 velike žlice šećera umutiti u čvrsti snijeg, a žumanjke s ostatkom šećera pjenasto izmiksati. Brašno i škrobno brašno prosijati, pomiješati s ostalim suhim sastojcima. Bjelanjke pažljivo pjenjačom sjediniti sa žumanjcima i na kraju umiješati suhe sastojke. Biskvit izliti u prethodno pripremljen kalup (premazan maslacem i posut brašnom) te peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 175°C. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema
Prije nego što počnete s pripremom kreme, u visokom obruču pripremite podlogu za tortu. Prvo staviti koru od prhkog tijesta, premazati je s 1 – 2 velike žlice marmelade od marelica te na nju staviti biskvit. Ako želite da vam torta izvana izgleda ljepše, biskvitna kora bi trebala biti za 1 cm manja od kore od prhkog tijesta, znači odrežite centimetar od ruba.
Za kremu borovnice kratko prokuhati sa sokom, pirirati štapnim mikserom i ostaviti da se ohladi. Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Svježi sir, jogurt i šećer mikserom kratko mješati dok ne nastane glatka krema. Želatinu ocijediti, na pari otopiti te dodati 2-3 žlice kreme i sve dobro pomiješati da nema grudica. Vratiti u ostatak kreme i dobro sjediniti. Tučeno slatko vrhnje pažljivo umiješati i na kraju pire od borovnica. Kremu izliti na prethodno pripremljenu podlogu i ostaviti u hladnjaku da želira.
Preljev
Za preljev natopiti želatinu u hladnoj vodi. Sok od borovnica ugrijati i u njemu otopiti ocijeđenu želatinu. Ostaviti da se ohladi ispod 30°C te preliti preko torte. Opet ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da preljev želira. Tortu je najbolje praviti dan prije serviranja.
Fotografija: Feeding Art