Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes autorica je najčitanijeg recepta prošlog mjeseca pa i ovaj mjesec počinjemo upravo njezinim receptom – onim za jogurt tortu od limuna i borovnica.
Sastojci
Podloga
- 200 g mljevenog keksa (petit, plazma, i sl.)
- 120 g otopljenog maslaca ili margarina
- 1 žlica mlijeka
Jogurt krema od limuna
- 350 g grčkog jogurta
- 100 g kiselog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- sok i izribana korica jednog limuna
- 1 žličica arome vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine (10 g)
I još
- 200 g borovnica
Dekoracija
- kriške limuna
- borovnice
- listići mente
Priprema
Podloga
Maslac otopite u lončiću i ostavite sa strane da se malo prohladi. Keks sameljite u multipraktiku. Dodajte otopljeni maslac i žlicom dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i žlicu mlijeka i sjedinite.
Obruč promjera 22 cm stavite na odgovarajući pladanj i rasporedite smjesu za podlogu. Dobro utapkajte prstima ili čašom. Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Jogurt krema od limuna
Stavite u plastičnu posudu grčki jogurt, kiselo vrhnje i šećer u prahu pa pjenjačom izmiješajte. Limun dobro operite i izribajte koricu, a potom iscijedite sok i dodajte u posudu s jogurtom. Na kraju dodajte aromu vanilije i sve izmiješajte pjenjačom.
U posebnoj posudi mikserom umutite slatko vrhnje, ali tako da ostane mekše. Nemojte ga premutiti! Dodajte ga prethodnoj smjesi i sve žlicom sjedinite lagano miješajući.
Želatinu pripremite prema uputama s vrećice. Dakle, prelijte je s 4 žlice hladne vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Ne smije proključati jer onda gubi moć želiranja!
Preostaje još samo da dodate otopljenu želatinu u kremu i to na sljedeći način: prvo u posudicu sa želatinom dodajte 2-3 žlice kreme i odmah pjenjačom energično miješajte pa sjedinite s ostatkom kreme i sve dobro izmiješajte. Na ovaj način ćete izbjeći rizik da vam se u kremi stvore grudice od želatine ako biste je dodali izravno u posudu s kremom.
Slaganje torte
Izvadite podlogu iz hladnjaka i ulijte polovinu kreme. Potom posložite oprane borovnice. Preko borovnica ulijte i ostatak kreme, lijepo poravnajte i stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Sutradan pažljivo skinite obruč i dekorirajte tortu kriškama limuna, borovnicama i listićima mente ili već po želji.
Napomena
Dodatak mlijeka prilikom izrade podloge osigurava kompaktniju strukturu podloge, zahvaljujući čemu se neće mrviti prilikom rezanja.
Fotografija: Mystic Cakes