Breskve su zasigurno jedan od razloga zašto se radujemo ljetu, a osobito kad svoje mjesto nađu u ovako lijepom receptu poput ovog za jogurt tortu s breskvama koji potpisuju Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za obruč ᴓ 26 cm)
Kora od prhkoga tijesta
- 150 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 90 g maslaca
- 1 žumanjak (M)
- prstohvat soli
- 2 velike žlice marmelade od jagoda
Rolada od marmelade
- 4 jaja (M)
- 75 g šećera
- 120 g glatkog brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 4 velike žlice marmelade od jagoda
Krema od jogurta
- 4 bresaka
- 300 g jogurta
- 250 g mascarpone sira
- sok od jednog limuna
- 100 ml sirupa od bazge
- 6 listića želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
I još (za dekoraciju)
- 2 breskve
Priprema
Kora od prhkog tijesta
Od brašna, šećera, maslaca, žumanjka i soli umijesiti glatko tijesto. Umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku ca. 30 – 60 minuta da miruje. Zagrijati pećnicu na 180°C. Razvaljati tijesto ᴓ 26 cm i peći ca. 18 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi. Koru položiti na dno kalupa od torte i premazati s dvije žlice marmelade.
Rolada od marmelade
Jaja i šećer kremasto izmiksati. Brašno i prašak za pecivo prosijati i pažljivo umiješati u smjesu od jaja. U lim za pečenje (40 x 30 cm) staviti papir za pečenje i na njega izliti biskvitnu masu, poravnati i peći ca. 15 – 18 minuta. Pečeni biskvit istresti na kuhinjsku krpu koju ste posuli kristal šećerom, premazati ga s marmeladom od jagoda, zarolati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvitnu roladu narezati na ploške i poredati po rubu i dnu kalupa.
Krema od jogurta
Četiri breskve oprati, oguliti, izvaditi koštice i nasjeći na kockice. Jogurt, mascarpone, sok od limuna i sirup od bazge pjenjačom dobro sjediniti. Želatinu namočiti u hladnoj vodi te otopiti na pari. Dodati 3-4 velike žlice kreme u želatinu, dobro pomiješati i sve zajedno umiješati u ostatak kreme. Slatko vrhnje izmiksati i zajedno s voćem umiješati u kremu. Gotovu kremu izliti na kolač, poravnati i ostaviti u hladnjaku ca. 5 sati da želira. Prije serviranja narezati dvije breskve na ploškice i dekorirati tortu.
Fotografije: Feeding Art