S dolaskom proljeća i kod nas se sve više javlja želja za laganim, ukusnim, kremastim tortama – baš je takva i ova jogurt torta s malinama po receptu Lidije Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 40 g glatkog brašna
- 15 g gustina
- 2 vanilin šećera
- 3 žlice šećera u prahu
Prva krema
- 250 ml Dukatos jogurta
- 4 žlice šećera u prahu (prema ukusu)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Žele od malina
- 300 g smrznutih malina
- 40 g šećera (prema ukusu)
- ½ vrećice želatine
Druga krema
- 250 ml Dukatos jogurta
- 4 žlice šećera u prahu (prema ukusu)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice želatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Preljev od malina
- 200 g malina
- 4 žlice šećera
- ½ vrećice želatine
Priprema
Biskvit
Mikserom dobro izradite jaja i šećere pa na kraju ručno umiješajte brašno i gustin te dobro promiješajte. Smjesu istresite u kalup promjera 22 cm kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Biskvit pecite na 180⁰C oko 10 minuta (provjerite čačkalicom).
Gotovi biskvit odvojite od kalupa i ostavite da se dobro ohladi.
Prva krema
Mikserom izradite jogurt i šećere.
Želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode.
Ugrijanu želatinu dodajte jogurtu, a na samom kraju ručno umiješajte izrađen šlag od slatkog vrhnja.
Dobivenom smjesom premažite biskvit koji ste prethodno vratili u kalup,a stranice obložili papirom za pečenje da budu više jer je torta dosta visoka. Tortu stavite u hladnjak da se prva krema stisne.
Žele od malina
Želatinu namočite u 3 žlice hladne vode.
Maline i šećer kuhajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu. Dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Smjesu izlijte u kalup promjera 18 cm obložen prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se dobro stisne.
Kada se žele od malina stvrdnuo, stavite ga na prvu kremu i vratite u hladnjak dok radite drugu kremu.
Druga krema
Mikserom izradite jogurt i šećere.
Želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode.
Ugrijanu želatinu dodajte jogurtu, a na samom kraju ručno umiješajte izrađen šlag od slatkog vrhnja.
Dobivenom smjesom premažite žele i tortu ostavite u hladnjaku da se dobro stisne dok vi napravite preljev od malina.
Preljev od malina
Želatinu namočite u 3 žlice hladne vode.
Maline i šećer kuhajte na srednjoj vatri dok se maline ne raspadnu. Dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi te smjesu protisnite kroz cijedilo kako biste dobili glatki preljev. Prelijte njime tortu i ostavite da se stisne te ukrasite tortu prema želji.
Fotografije: Gurmanka