Darko Debić s bloga Samo jedan griz danas s nama dijeli recept za ukusnu kremastu slasticu s narančom.
Sastojci
Biskvit
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- malo ribane korice naranče
- 150 g mljevenih oraha
- 80 g oštrog brašna
- 5 g praška za pecivo
Krema
- 200 g sitno mljevenih oraha
- 50 ml mlijeka
- 300 g sitno mljevenih keksa
- 3 dl soka od naranče
- 150 g maslaca/margarina sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 150 ml vrhnja za šlag
- 50 ml likera od naranče
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- malo ribane korice naranče
- tonka po želji
I još
- 250 ml vrhnja za šlag
- Po želji: vodica cvijeta naranče, liker od naranče, ribana korica naranče, učvršćivač za šlag
- 2 dl soka od naranče
Priprema
Za biskvit, od bjelanjaka i šećera napraviti srednje čvrsti snijeg. Dodati koricu naranče. U snijeg dodavati žumanjke i lagano umiksati. S ugašenim mikserom umiješati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu 15 minuta na 175 C.
Za kremu orahe dodati u kipuće mlijeko i dobro sve promiješati. Kekse natopiti sa sokom. Maslac pjenasto miksati sa šećerom. Lagano dodavati vrhnje. Pomiješati orahe, kekse i smjesu s maslacem. Dodati liker, vaniliju, koricu naranče i tonku. Sve zajedno kratko miksati.
Slaganje
Biskvit prerezati napola i natopiti sa sokom. Na jednu polovicu biskvita rasporediti pola kreme. Staviti drugi biskvit i ponovno premazati kremom. Vrhnje umutiti s vodicom cvijeta naranče, koricom naranče i likerom. Ako je šlag premekan dodati i umutiti učvršćivač. Na kremu rasporediti šlag i ohladiti prije rezanja. Po želji ukrasiti (mandarine, klementine, kandirana korica naranče, menta…).
Fotografija: Samo jedan griz