Na blogu Cellulite Factory autorice Kristine Štrige našli smo recept za jedan sasvim poseban tiramisù – onaj s jagodama i kokosom.
Sastojci
- 350 g jagoda (200 g za tiramisu i 150 g za dekoraciju)
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 60 g šećera
- 250 g mascarpone sira
- 20 g kokosa
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 ml jake crne kave
- 1 žličica ruma
- 20 ml kokosovog mlijeka
- 200 g piškota
Priprema
Za početak operite, očistite i nasjeckajte 200 g jagoda na tanke ploške. Posipajte vanilin šećerom i ostavite da odstoji dok vi pripremate kremu.
Na pari miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i gusta, oko 10 minuta. Znat ćete da je smjesa gotova kad krema ostane stajati na lopatici miksera bez da klizi. Pazite da vam je vatra niska kako vam se jaja ne bi zgrudala.
U drugoj zdjeli miksajte mascarpone sir i kokos. Dodajte polovicu kreme koju ste kuhali na pari te kratko izmiksajte. Posebno umutite ohlađeno slatko vrhnje. U kremu s kokosom špatulom nježno umiješajte ostatak kreme s jajima i šlag. Prebacite zdjelu u hladnjak na 30 minuta kako bi se krema stvrdnula.
U široj zdjelici pomiješajte kavu, rum i kokosovo mlijeko. U pripremljenu mješavinu kratko umočite piškote. Na dno kalupa posložite piškote te na njih rasporedite polovicu nasjeckanih jagoda.
Izvadite kremu iz hladnjaka i prebacite je u slastičarsku vrećicu koristeći nastavak po želji. Rasporedite kremu preko jagoda. Na kremu ponovno poslažite namočene piškote, ostatak jagoda i završite kremom. Prebacite tiramisu u hladnjak i ostavite da se hladi minimalno 6 sati, najbolje preko noći.
Prije posluživanja ukrasite tiramisu s ostatkom jagoda, narežite i poslužite. Tiramisu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Fotografije: Celullite Factory