Medenjaci su rado viđen gost u božićno vrijeme, a danas je njihov okus zavladao ovom tortom čiji nam recept donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 ml ulja
- 60 ml vode
- 90 g mekog brašna
- 10 g kakaa (1 žlica)
- ½ vrećice praška za pecivo (6 g)
- 70 g mljevenih oraha
- 2 žličice začina za medenjake (cimet, đumbir, muškatni oraščić i sl.)
- 2 žlice meda
Čokoladna mousse krema
- 350 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
- ½ vrećice želatine (5 g)
- 250 g mascarponea
- 1-2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
Za premaz biskvita
- 4-5 žlice džema od šljiva (ili po želji)
I još (za dekoraciju)
- medenjaci
- čokolada
- šećer u prahu
Priprema
Biskvit
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelancima dodajte prstohvat soli pa počnite miješati mikserom uz postepeno dodavanje polovice šećera (30 g). Umutite čvrsti snijeg i ostavite sa strane.
U posudu sa žumanjcima dodajte ostatak šećera i vanilin šećer pa pjenasto izmiksajte dok smjesa ne pobijeli. Potom dodajte ulje, vodu i prosijanu mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo. Sjedinite mikserom.
Na kraju dodajte mljevene orahe, začin za medenjake i med, još jednom sjedinite mikserom u glatku smjesu i potom ručno pjenjačom umiješajte snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući i pazeći da smjesa ne splasne.
Napomena: Koristila sam Kotányi začin za medenjake, a možete i sami napraviti mešavinu vaših omiljenih začina od cimeta, đumbira, muskatnog orašćića, itd.
Smjesu za biskvit ulijte u kalup promjera 20 cm čije dno ste obložili papirom za pečenje, udarite kalupom nekoliko puta o stol da izađu mjehurići zraka i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče 35 – 40 minuta.
Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha iz sredine biskvita, gotovo je. Biskvit ohladite na žici i presjecite horizontalno na dva dijela.
Napomena: Za veliki klasični kalup promjera 24/26 cm, savjetujem da napravite 1,5 mjeru torte od 3 jaja (sve sastojke iz recepta samo pomnožite s 1,5).
Čokoladna mousse krema
U lončić ulijte 100 ml slatkog vrhnja i zagrijavajte na štednjaku do vrenja. Skinite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, ostavite tako minutu da odstoji pa pjenjačom miješajte dok se sva čokolada ne otopi.
Želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode, ostavite koju minutu da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i ulijte u čokoladu. Dobro promiješajte pjenjačom i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Ubacite mascarpone u posudu, dodajte šećer u prahu po ukusu i aromu vanilije pa pjenasto izmiksajte nekoliko minuta. U drugoj posudi posebno umutite preostalih 250 ml slatkog vrhnja u mekši šlag. Nema potrebe da bude jako čvrst jer će se krema stegnuti od želatine.
Sada sjedinite mascarpone sa slatkim vrhnjem, dodavajući žlicu po žlicu i ručno miješajući. Na kraju ulijte čokoladni ganache i pjenjačom sve lagano sjedinite u pjenastu i ujednačenu kremu.
Filovanje
Stavite na pladanj prvi biskvit, a oko njega stavite obruč ili podesivi okvir obložen acetatnom folijom. Na biskvit nanesite oko 2 žlice džema od šljiva ili po želji i žlicom razmažite u tanak sloj, ali pazeći da ne idete do samih rubova biskvita već ostavite oko 6 -7 mm prazno.
Od čokoladne kreme odvojite oko 5 – 6 žlica za dekoraciju i ostavite sa strane, pa od ostatka nanesite polovinu krema na sloj džema i lijepo poravnajte.
Poklopite drugim biskvitom, blago pritisnite prstima pa ga ponovo premažite u tankom sloju džemom i nanesite ostatak kreme. Poravnajte i stavite tortu u hladnjak na najmanje 4 – 5 sati, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne. Kremu koju ste odvojili pokrijte folijom i također ostavite u hladnjaku.
Kada se torta ohladila i stegla, skinite obruč i dekorirajte ostatkom kreme uz pomoć slastičarske šprice sa željenim nastavkom. Po želji dekorirajte dodatno medenjacima, naribanom čokoladom i šećerom u prahu.
Ohlađenu tortu izrežite na šnite i uživajte.
Fotografije: Mystic cakes