Jednostavne stvari su nekada najbolje, jednostavni kolači su nekada najslađi – jedan takav stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za kalup za kolač ca. 30 x 11,5 cm)
- 150 g čokolade (preko 70 % kakaa)
- 225 g maslaca
- 5 jaja (M)
- 70 g šećera
- prstohvat soli
- naribana korica od jedne bio-naranče
- 1 mahuna vanilije
- 1 velika žlica kakaa u prahu
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 250 g mljevenih badema
Glazura od čokolade i nugata
- 70 g tamne čokolade
- 50 g nugata
- 125 ml slatkog vrhnja
Priprema
Kolač
Čokoladu i maslac otopiti na pari, pri tome povremeno promiješati. Ostaviti da se malo ohladi.
Jaja sa šećerom, soli, koricom od naranče, unutrašnjosti jedne vanilije, kakaom i praškom za pecivo dobro sjediniti. U tankom mlazu dodati otopljenu čokoladu s maslacem i dobro pomiješati. Na kraju umiješati mljevene bademe.
Kalup za pečenje premazati maslacem, a dno kalupa obložiti papirom za pečenje. U kalup izliti tijesto i u prethodno zagrijanoj pećnici (175°C) peći oko 35 minuta. Kolač ostaviti nekoliko minuta u kalupu da se hladi, zatim skinuti obruč i ostaviti da se potpuno ohladi.
Glazura od glazure i nugata
Čokoladu i nugat uz povremeno mješanje otopiti na pari. Slatko vrhnje prokuhati i sjediniti s otopljenom čoko-nugat masom. Ostaviti da se malo ohladi i glazurom preliti kolač.
Fotografija: Feeding Art