Na blogu Gurmanka autorice Lidije Osmak pronašli smo prekrasni recept za kolač od naranče kojim vraćamo snagu u slučaju preuranjenog proljetnog umora.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Biskvit
- 2 naranče
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 80 g palente
- 100 g mljevenih badema
- 30 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
Karamel
- 150 g šećera
- 100 ml soka od naranče
I još
- 3 svježe naranče
Priprema
Biskvit
Naranče kuhajte u vodi oko jedan sat dok ne omekšaju, narežite ih skupa s koricom i očistite od koštica te izradite u pire u blenderu.
Za biskvit prvo dobro izradite mikserom šećer i jaja dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.
Sve suhe sastojke prvo zajedno pomiješajte, a zatim ih dodajte smjesi jaja i šećera.
Na samom kraju umiješajte pire od naranče.
Na dno kalupa poslažite narezane svježe naranče i sve skupa izlijte u kalup te pecite na 190°C oko 35 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Ohlađeni kolač prelijte ukusnim karamel preljevom od naranče.
Karamel
U posudi s debljim dnom otopite šećer dok ne dobije lijepu jantarnu boju i pažljivo mu umiješajte svježi sok od naranče.
Miješajte karamel na laganoj vatri dok se sve lijepo ne otopi i poveže, ohladite ga desetak minuta te prelijte i ukrasite njime ohlađeni kolač.
Napomena
Ako ste ljubitelj maka možete u biskvit umiješati žlicu maka koja će još malo podignuti okuse ovog finog kolača.
Fotografija: Gurmanka