Ova tradicionalna austrijska slastica zapravo je nastala slučajno kada se zbog prevelike količine šećera omlet zalijepio za tavu pa ga je trebalo sastrugati čime se dobila raspucana palačinka. Danas je ova slastica omiljena i u Hrvatskoj.
Kaiserschmarrn ili Kaiserschmarren je slastica koja je ime dobila po austrijskom caru (Kaiser) Franji Josipu 1. koji je osobito volio ove pahuljaste raspuknute palačinke. Pretpostavlja se da je nastao zahvaljujući spašavanju propalog raspuknutog omleta. Ovaj desert je popularan u Austriji, Južnoj Njemačkoj te mnogim dijelovima bivše Habsburške Monarhije; Mađarskoj, Sloveniji te sjevernoj Hrvatskoj.
Kaiserschmarrn je zapravo lagana, karamelizirana palačinka izrađena od brašna, jaja, šećera, soli i mlijeka pržena na maslacu. Može se pripremati na različite načine, ali u izvornom receptu u tijesto se dodaju samo grožđice. Palačinka se prilikom prženja s dvije vilice razdvaja na komade i posipa šećerom u prahu. Poslužuje se s vrućim umakom od jabuka ili šljive, ali se može poslužiti i s različitim kompotima. Tradicionalno ona se služi s kompotom od šljiva.
Fotografija: Pixabay
[print_link]