Istraživački su timovi nakon provedenih spektrometrijskih istraživanja došli do zaključka kako su kakao te proizvodi koji sadrže kakao izvrstan izvor vitamina D2, no budući da sadrže dosta šećera i masnoća ne mogu biti jedini izvor unosa tog vitamina u organizam.
Vitamin D neophodan je za ljudsko tijelo, no mnogi ljudi ne unose dovoljnu količinu tog vitamina u organizam, zbog čega su im kosti krhke te su skloniji oboljenjima respiratornog sustava. Istraživački timovi s Martin Luther University Hallea i Max Rubner-Instituta otkrili su novi, do sada nepoznat, prehrambeni izvor vitamina D 2 – kakao te proizvode koji sadrže kakao.
Količina vitamina se dakako razlikuje od proizvoda do proizvoda te ovisi o udjelu kakaa koji određeni proizvod sadrži. Rezultate svojih istraživanja nedavno su objavili u časopisu „Food Chemistry“. Kako bi dokazali svoje teorije, istraživači su analizirali različite proizvode koji sadrže kakao služeći se najsuvremenijim metodama spektrometrije. Prema njihovim istraživanjima, najveća se količina ovog vitamina krije u kakao maslacu te tamnoj čokoladi.
Međutim, nutricionistica Stangl upozorava kako se ne smijemo osloniti samo na ovaj izvor vitamina D2 jer bi trebali unositi velike količine kakaa i proizvoda koji sadrže kakao u sebe, što bi bilo iznimno nezdravo zbog visokog sadržaja šećera i masnoća koje imaju u sebi.
Više o istraživanju možete pronaći na ovoj poveznici.
Fotografija: Pixabay