Blog Gurmanka autorice Lidije Osmak naša je sigurna adresa kada smo u potrazi za provjerenim receptima pa smo tako i ovaj put pronašli recept koji nas je oduševio – onaj za pitu od sira.
Sastojci
(za lim za pečenje 20 x 30 cm)
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 120 g šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 žlice vrhnja
Nadjev od sira
- 4 bjelanjka (izraditi u snijeg)
- 2 vrećice vanilin šećera
- 500 g svježeg sira
- 150 g šećera
- 2 žlice oštrog brašna
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na dva dijela.
Jedan dio razvaljajte i obložite dno kalupa u kojem pečete pitu.
Drugi dio razvaljajte i pripremite da ga stavite preko nadjeva od sira.
Nadjev od sira
Od bjelanjaka izradite mikserom snijeg.
Ostale sastojke nadjeva izradite dobro mikserom i na samom kraju lagano rukom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Nadjev izlijte preko kore kojom ste obložili kalup i pokrijte drugim komadom tijesta te ga izbodite lagano na nekoliko mjesta vilicom.
Pitu pecite na 190°C cca. 40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.
Servirajte je dobro ohlađenu!
Fotografija: Gurmanka