Iako se čini kao vrlo jednostavan izbor, pri odluci koji ćete valjak koristiti treba voditi računa o tijestu koje valjate te površini koju želite razvaljati.
Valjak za tijesto jedan je od najelegantnijih alata koji se koriste u pripremi hrane, a u ponudi postoje valjci različitih dužina, debljina, tekstura, materijala i oblika. No, kako znati koji ćete valjak odabrati? U nastavku donosimo kratki vodič o valjcima za tijesto.
Osim činjenice da mora biti ugodan za rad, pri odabiru valjka treba voditi računa o njegovom obliku i veličini kako bi se mogla razvaljati cijela površina, o materijalu od kojeg je izrađen, a koji može izravno utjecati na tijesto te o spretnosti osobe koja valja tijesto. Valjci se razlikuju po namjeni, obliku i materijalu.
Postoje valjci bez ručkica: ravni, koji su cijelom površinom jednake debljine i suženi, koji imaju izgled igle sa suženjem na jednom kraju, kao i klasični valjci s ručkama. Osim izgleda, razlikuju se i po namjeni.
Ravni valjci omogućuju ravnomjerno valjanje bez pretjeranog naprezanja dok suženi pomažu izravnati rubove i lakši su za rukovanje. Ovi se valjci lako čiste i skladište.
Valjci s ručkama pogodni su za početnike i manje vješte slastičare, no prilikom odabira treba paziti da su ručke čvrste te da se valjak lako okreće. Postoje valjci s reljefnim površinama koji se koriste za izradu keksića i dekoracija. Nedostatak valjaka s ručkama je to što ručke smanjuju valjak pa se može razvaljati manja površina te je pranje zbog mogućnosti ulaska vode otežano.
Što se tiče materijala od kojih se izrađuju postoje drveni, mramorni i metalni te plastični i silikonski valjci, a svaki od navedenih materijala ima svoje prednosti i mane.
Drvo je najčešći i najbolji odabir budući da ne provodi toplinu pa uslijed valjanja ne dolazi do zagrijavanja i otapanja maslaca u maslenim tijestima. Izrazito su dugotrajni, a cijena im je povoljna, no održavanje je, s obzirom na materijal otežano.
Mramorni i metalni valjci su teški i skupi i rijetko se nalaze u kućnoj upotrebi, a koriste se za laminirana tijesta. Njihova je prednost što se mogu rashladiti u hladnjaku prije upotrebe, a nedostatak im je težina i visoka cijena pa ih koriste najčešće samo profesionalci.
Silikonski i plastični valjci su dobar odabir za tijesta koja ne toleriraju previše dodavanja brašna jer se zbog materijala ne lijepe pretjerano za tijesto, a laki su za održavanje jer se mogu prati u perilici suđa. Zbog lakoće materijala pogodni su za osobe koje imaju problema sa zglobovima.
Koji god valjak odabrali važno je da vam rukovanje njime bude lagano i da vam priprema slastica predstavlja užitak.
Izvor: Seattle Times
Fotografije: Unsplash