Instagram profil Cellulite factory autorice Kristine Štrige prava je mala škrinja slatke inspiracije, a danas smo tamo pronašli ovaj recept za savršenu pitu s breskvama i kupinama.
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna (100 g oštrog, 200 g glatkog)
- prstohvat soli
- 20 g šećera u prahu
- 130 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 1 jaja (M ili L)
- 2 – 3 žlice vode
Nadjev
- 800 g bresaka (6 – 8 komada)
- 150 g kupina
- 2 vanilin šećera
- 1 velika žlica kukuruznog škroba (u nedostatku stavite 1,5 žlicu glatkog brašna)
- korica limuna, po želji (ja sam stavila cimet danas)
I još
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
Tijesto
U zdjelu stavite prosijano brašno, dodajte sol i šećer u prahu. Malo pomiješajte i dodajte maslac. Rukama utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu (ovo možete napraviti i u multipraktiku). Zatim ubacite jaje i jednu žlicu vode. Brzo i kratko umijesite tijesto, dodajte još 1 – 2 žlice vode ako se jako mrvi. Zamotajte ga u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na 30 – 60 minuta.
Nadjev
Očistite, ogulite i narežite breskve na ploške.
Kupine operite i po potrebi prepolovite ako su ogromne. Sve voće stavite u srednje veliku zdjelu, dodajte vanilin šećere i gustin te dobro promiješajte kako bi se lijepo povezalo.
Slaganje
Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela tako da je jedan malo već od drugog. Razvaljajte onaj veći do veličine kalupa, uključujući i okomite stranice i prebacite ga u kalup. Poslažite voće po njemu u ravnomjernom sloju. Razvaljajte drugo tijesto do veličine kalupa. Stavite tijesto na voće i pritisnite rubove gornjeg i donjeg tijesta.
Premažite tijesto razmućenim jajetom. Uzmite oštar nož i na sredini tijesta napravite mali x.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 20 minuta, zatim smanjite na 180°C i pecite još 20 – 25 minuta. Kad bude korica zlatna, onda je gotovo. Izvadite van i ostavite cca 15 minuta prije rezanja.
Fotografije: Kristina Štriga