Naša suradnica Alica Bjeli Duduković poslala nam je ovaj recept za, kako ona kaže: „jednostavni desert koji se ne peče, podsjeća na cheesecake, a jede se iz zdjelice ili čaše.“
Sastojci
- 150 g integralnih keksića
- 400 g svježeg sira
- 250 ml zaslađenog vrhnja za šlag
- 3 žlice limunovog soka
- 3 žlice sirupa od bazge
- 300 g jagoda
- 50 g keksa (mljevenog)
- nekoliko žlica džema od jagoda
Priprema
Jagode očistiti, narezati na ploške i preliti sokom od bazge. Pustiti da odstoje petnaestak minuta.
Keksiće usitniti na krupnije komade – najlakše ih je izlomiti rukom. Podijeliti u tri zdjelice ili više čaša.
Na tako izlomljene kekse posložiti jagode.
Za kremu pjenasto umutiti svježi sir s limunovim sokom. Umutiti čvrsti šlag i dodati siru pa umutiti da se dobije jednolična smjesa. Smjesu podijeliti na tri dijela i njome prekriti jagode u zdjelicama.
Smjesu posuti mljevenim keksićima te je, budući da u kremi nema šećera, preliti sa žlicom-dvije džema od jagoda (po mogućnosti domaćeg). Ukrasiti jagodama, ostaviti u hladnjaku oko sat vremena da se okusi prožmu i uživati.
Ako ne koristite zaslađeno vrhnje za šlag ili volite više slatko, slobodno u kremu dodajte 80 – 100 g šećera. Onda vam džem nije niti potreban.
Dobar tek!
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]